Šta je to prikrivena ljubomora kod dece?

Kada govorimo o dečijoj ljubomori, većina nas zamišlja dete koje stalno privlači pažnju zbog mlađeg brata ili sestre. Zamišljamo ponovno mokrenje, uzimanje dude, ispoljavanje agresije na bilo koji način. Nekad je to direktno udaranje mame ili bebe, ali česte su i situacije sebičnosti – dete ne želi ništa svoje da podeli, svaka igračka je samo njegova, beba ne sme u njegovu sobu, ne želi da pomogne roditeljima oko mališana, itd.

Kada dete otvoreno pokazuje ljubomoru, roditeljima je jasno o čemu se radi. I tada znaju na čemu su i šta da čine. Kod prikrivene ljubomore nemamo takvu situaciju. U ovom slučaju dete je besprekorno, savršeno i poslušno. Ne buni se ni zbog čega. Dok ste Vi sa bebom, ono se igra samo u svojoj sobi ili nekom drugom delu kuće. Zna da ne treba da Vam smeta. Ovakva ljubomora je karakteristična za stariju decu, koja već uveliko znaju kako da dobiju ono što žele.

Ona znaju da moraju biti savršena i besprekorna kako bi obezbedila Vašu pohvalu. Šta mislite, koliko je teško tom detetu? Ne samo da se bori sa postojećom promenom i ljubomorom prema mlađem bratu ili sestri, već troši ogromnu energiju kako bi sva ta osećanja sačuvalo samo za sebe.

Ovaj način ljubomore je mnogo gori od otvorene ljubomore. Prvo, roditelji je u čitavom haosu veoma teško uoče, pa ni ne dolazi do promene. Misle da je njihovo dete zrelo i da nema nikakvih problema, a u dubini duše ono mnogo pati. Šta raditi?

Obratite pažnju na ove znake savršenosti. Mnogo je bolje da se Vaše dete pobuni, zaplače, posvađa, jer će na taj način otvoreno da pokaže šta ga muči. Sa druge strane, ako uvidi da ovakav obrazac ponašanja „pije vodu“, može da počne da ga primenjuje i u nekim drugim situacijama, sa svojim vršnjacima, u školi, na treningu…

Razgovarajte sa detetom. Objasnite mu da će Vaša svakodnevnica izgledati drugačije. Mama će biti iscrpljena  i pospana. Kažite da beba prvih nekoliko meseci neće biti zabavna, jer će uglavnom spavati i plakati. Recite mu da je sasvim u redu osećati određenu dozu ljubomore. Gradite blizak odnos sa detetom, kako bi moglo da Vam se obrati u bilo kom momentu.

Obratite pažnju kako reagujete kada ste pod stresom ili kada imate bilo kakav problem. Da li ga potiskujete i stiskate zube ili o njemu otvoreno pričate?  Jer, ako sve držite za sebe, sasvim je moguće da Vaše dete pomisli kako je to jedini ispravan način i da je sramota ponašati se drugačije.

Ne naređujte starijem detetu da mora voleti brata ili sestru. Ta ljubav će doći postepeno, kada budu provodili više vremena zajedno. Koliko god možete, pokušajte da odvojite vreme u kojem ćete se posvetiti isključivo starijem detetu. Neka bebu neko prošeta, pričuva na sat, dva…

Roditeljstvo je izazovno i ponekad nije sve uvek onako kako izgleda na prvu loptu. Morate uvek čačkati i kopati problematiku. Naoružajte se strpljenjem i ljubavlju, ostalo će sve polako doći…

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor