Pokažite zube

Skoro sam pročitala jednu kraću priču u kojoj su na sve moguće načine koristili dobrotu jedne sirote žene, samo zato što se ona nije usprotivila. Ona je bila nezadovoljna, tužna, plakala bi, ali se nikada nije pobunila za nepravdu koja joj je naneta.

Iako je ta priča napisana pre 50 godina, stvari se nisu promenile. Mnogo više cenimo osobe koje imaju svoj stav i mišljenje. One su interesantnije i zabavnije u društvu. Imaju više hrabrosti i smelosti. Bolje prolaze u životu, ali ne zato što imaju „više sreće“, nego imaju hrabrosti da promene ono što im ne odgovara. Ovakve osobe ne ostaju nezadovoljne u braku ili na poslu 30 godina, već se bacaju u potragu novog. I ne odustaju. Nikada ne odustaju u potrazi za sopstvenom srećom.

Sigurno ste se barem jednom našli u nekoj igri manipulacije, gde se druga strana predstavlja kao žrtva ili Vam prebacuje odgovornost ili se Vi (trebali, ne trebali) osećate loše. Možda su Vas roditelji tako vaspitali. Možda su Vas učili da budete samo kulturni i lepo vaspitani. Sve je to u redu, ali do određenog momenta. Šta ćemo sa onim ljudima koji se prema nama ponašaju loše, ne poštuju nas, nemaju razumevanja? Da li i prema njima trebamo biti fini, tihi, lepo vaspitani? Naravno da ne.

U jednom momentu morate shvatiti da se niko neće boriti umesto Vas, pa čak ni roditelji, partner ili bilo koja osoba koja Vas štiti i voli najviše na svetu. Zašto? Zato što nije u svakom momentu prisutna. Zato što ste različite osobe i Vi neku stvar trpite, a neko drugi to ne može. Morate sami „pokazati zube“ i izboriti se za ono što Vam je važno.

Bez obzira koliko volite svoje roditelje, morate napustiti pogrešna uverenja i izbiti u prvi plan. Ne mogu Vas svi voleti, ne možete proći kroz život bez ijednog okršaja, neslaganja sa drugima. Sve je škola, pa najviše naučite od osobe koja Vas je najviše povredila.

To ne znači da Vi trebate biti bezobrazni ili izgovarati ružne reči. To znači da samo otvoreno morate reći svoj stav, svoja osećanja, svoje nezadovoljstvo. Ako ne kažete, druga strana će i te kako umeti da iskoristi Vašu tišinu.

Pokušajte da budete smireni. Pokušajte da pronađete način da se ne iznervirate ili u potpunosti izgubite kontrolu. Birajte reči i ponašajte se tako da ne žalite ni za čim. Razvijajte se i učite, vežbajte pred ogledalom ako treba. Ali, izborite se za ono što Vam je potrebno i što Vam je važno.

Ne dozvolite da Vam život prođe bez ikakvih grešaka. Na greškama se uči. Morate probati jednom, dva puta…sto puta ako treba. Nisu srećni bogati koji su sve dobili na dlanu. Njihov život je možda jednostavniji, ali ne i bolji. Verujte mi, većina nas ne bi mogla da spava uveče.

Zato, ponašajte se tako da možete biti mirni, pomireni sa svojim delima. Takav mir u glavi se ne može kupiti nikakvim novcem. Ali, kada morate pokazati zube, zarad boljeg sutra – pokažite ih.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

 

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor