Koliko utičemo na to kakvo će nam dete biti?

Milion puta smo bili u situaciji da nam nije jasno zbog čega se naše dete ponaša tako kako se ponaša. Uvek smo mislili da samo trebamo biti puni razumevanja i strpljivi, a kad smo dobili svoju decu, shvatili smo da to nije tako jednostavno.

Milion faktora utiče na dečiji razvoj. Određene stvari su urođene, ali mnogo toga zavisi od nas samih. Da li ste primetili da Vam dete besni i paniči? Šta tada radite? Da li budete strogi i počnete da vičete ili na miran način pokušate da razumete i smirite svoje dete?

Ako reagujete po prvom principu, nemojte ni očekivati da će svoje ispade dete prevazići. Ako Vi u stresnoj situaciji reagujete tako, na isti način će reagovati i dete. Ono se može utišati iz straha, ali zapitajte se do kada možete vaspitavati dete na ovaj način?

Dete, iako malo, mnoge stvari razume. Ako ste Vi popustljivi, a partner strog, ono će tačno znati kome za šta treba da se obrati. Zato, kada dete nije prisutno, dogovorite se kako ćete reagovati, šta ćete dozvoljavati, šta ne, šta je najbolje za Vašu porodicu i dete. Nikada pred detetom nemojte pokazivati različite vaspitne stavove.

Nemojte biti naivni. Dete veoma rano uči da manipuliše. Nemojte zbunjivati dete, pa u jednoj situaciji dozvoliti, a u drugoj ne. Budite dosledni, jer je to jedini način da dete nauči pravila.

Ponekad imate dozvolu da neku odluku ne donesete odmah. To otvoreno recite detetu. Kada ne znate šta je najbolje u tom momentu, recite da ćete razmisliti. Na taj način mu dajete do znanja da o važnim stvarima treba dobro razmisliti, ali i da u životu ponekad nije dobro biti ishitren i impulsivan.

Često se zapitam zbog čega moja deca pričaju istovremeno, ne slušajući jedna drugu? A onda sam shvatila da i ja često prekinem nečiju rečenicu, pa čak i kada razgovaram sa njima, ne saslušam ih do kraja, nego sasečem pola rečenice, jer znam šta će mi reći. Smirite svoju impulsivnost i saslušajte do kraja ukoliko želite da i Vaša deca reaguju na isti način.

Mnoga istraživanja govore u prilog tome da ponašanje deteta zavisi od kvaliteta braka. Podržite svog partnera. Dajte mu primer stabilnog braka. Podelite obaveze i zaduženja. Ne zapostavljajte svoj bračni odnos, jer se zadovoljstvo u ovoj relaciji preliva na mnoge životne aspekte.

Ako želite da dete bude iskreno i da Vam sve kaže, to onda znači određen način vaspitanja gde je dete sigurno. Ako ga suviše kažnjavate ili ste strogi i grubi, dete može početi da laže i sakriva se, a to nikako ne želite.

Sada vidite da mnoge stvari zavise od nas, roditelja. Nemojte da Vam to bude negativan pritisak, već ove savete shvatite kao priliku da se svakog dana razvijate i učite nove stvari. Nikad nije kasno uraditi pravu stvar.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

 

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor