Trgnite se na vreme!

Međuljudski odnosi su komplikovani. Na svaku našu odluku i ponašanje utiče mnogo faktora, počev od naših roditelja i njihovog načina vaspitanja, pa sve do trenutnog stresa na poslu. Zbog toga kući možemo dolaziti nervozni, umorni i iscrpljeni, a naši najbliži to i te kako osete.

Nemamo više razumevanja za partnera. Prestali smo da razgovaramo o svemu i svačemu. Nemamo vremena da se posvetimo nama – previše obaveza, nespavanja, brige i stresa oko dece. Sve ređe organizujemo zajedničke izlaske, a sve se više zavlačimo u krevet umorni kao da danima nismo spavali. Svaki dan nam je isti, dosadan i tmuran. Vikendom želimo da stignemo sve, pa nam ta dva dana liče na neko takmičenje, a ne na uživanje.

Sa decom nemamo strpljenja. Nemamo razumevanja za njihove male glavice, maštu, radoznalost, neumorno skakanje i pričanje tokom celog dana. Kažnjavamo ih za svaku glupost. Često viknemo na njih. Ne provodimo dovoljno vremena zajedno. Ne igramo se sa njima. Stalno pod nekim stresom. Zapitajte se kada Vas je dete poslednji put videlo da se smejete?

Šta čekate? Da li mislite da će Vam se život promeniti preko noći? Mnogo toga zaista zavisi od nas samih. Ako imate puno stresa na poslu, a živite u Srbiji i niste baš u prilici da date otkaz pre nego što nađete negu prihvatljivu zamenu – pokušajte da uživate u stvarima u kojima možete. Na primer, možete upisati neku jogu ili bilo koji sport koji Vam prija. Promenite svakodnevnicu. Izađite sa prijateljicom u šetnju. Povedite decu na piknik. Kupite dobro vino i popijte sa partnerom.

Ako dopustite da Vas pojede svakodnevnica, vrlo brzo sagorevate. Stvari u kojima ste nekad uživali, postaju jednolične i ne izazivaju nikakve emocije. Pozovite prijatelje na druženje čak i kada ste umorni. Razbijte dan nekim trčanjem, vežbama, šopingom, dobrom knjigom, kupanjem…

Proći će godine, a Vi ćete se okrenuti i shvatiti da niste znali da živite. Sve dok Vas ne opali neki ozbiljan problem, pa ćete naučiti da cenite sve ono što ste imali pre njega. Život je jedan. Uživajte i smejte se svakog dana. Sitnice. Setite se sitnica koje bi Vam prijale. Jer one čine život uzbudljivim i radosnim.

Ujutru me razneži njihov dubok san. Jedva čekam da se vratim sa posla i da uživam sa decom. Jedan zagrljaj, poljubac, muzika, aktivno provođenje vremena sa svojim najbližima zaista menja sve. A Vi dobro otvorite oči i pogledajte oko sebe. Obratite pažnju na sve lepe stvari i zbog čega ste tu gde jeste. Trebate samo da prigrlite stvari, a ne da ih uzimate zdravo za gotovo.

Niko drugi to neće uraditi umesto Vas. Čarobni štapić ne postoji. Uzmite stvar u svoje ruke i ne očekujte pomoć ni od koga. Tek kada shvatite da sve možete sami, videćete promene u svom svakodnevnom životu. Trgnite se na vreme!

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

 

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor