Pazite dokle idete…

Lepo je biti strpljiv i razuman… Zrelo je kada možete da se postavite na tuđe mesto, razmišljate šta možete uraditi drugačije… Mudro je oprostiti i preći preko stvari koje nisu toliko važne. Ali, pazite dokle idete…

Svi mi manipulišemo. Znamo do koje granice možemo ići sa nekim. Isprobavamo i pokušavamo, kao mala deca. Znate da ispred nekog možete čak i da opsujete, dok ste sa nekim drugim izuzetno povučeni i rezervisani.

Ono što je važno, jeste da naučimo otvorenu i zdravu komunikaciju, naročito sa bliskim osobama. Njima trebamo sve da kažemo. Njih ne bi trebalo da napustimo i odemo kad nas iznerviraju, kao što možemo sa nekim nevažnim ljudima u saobraćaju, banci, na poslu… Ali, uzajamno poštovanje je najvažnije. Ne trebate Vi nekog poštovati, a da taj neko ne poštuje Vas. Pazite dokle idete…

Recite otvoreno šta mislite, bez vike, napadanja, svađe. Kažite kako se osećate. U suprotnom, čak i Vaše reagovanje, ponašanje, strpljenje i razumevanje postaje navika koju neko i te kako može da iskoristi. Tiho i neprimetno gradite obrazac ponašanja. Pa onda kada uradite nešto što je drugačije od svih Vaših prethodnih reakcija, Vi budete drski, bezobrazni, ne znate da se ponašate…

Ne dozvolite da se nađete u toj poziciji. Drugi će Vas poštovati samo ako Vi poštujete sebe. Ako trpite, ne govorite svoje mišljenje, želje i interesovanja – stvorićete obrazac u kojem ćete jedino Vi biti nezadovoljni. Drugi će Vas povređivati.

Kažite. Razgovarajte. Tražite kompromise. Svoje vreme. Rastite i razvijajte se zajedno sa bliskim osobama. Promenite nešto. Nemojte ćutati. Niko Vas neće potapšati po ramenu i reći: „Bravo! Ti si dobar! Nikom se ne suprotstavljaš!“

A onda, posle dugog niza godina takve sudbine strada štitna žlezda, kreće visok krvni pritisak, dijabetes… Pustite svoj glas. Nađite ravnotežu. Nemojte vređati, vikati, psovati. Ali, nemojte ni ćutati. Kažite šta mislite i to recite otvoreno bez okolišanja.

Svoju decu učimo da budu poslušna i dobra. Verujte mi, neće daleko dogurati sa tim stavom, koje je kod nas duboko ukorenjeno. Posle kreće vršnjačko nasilje, jer čak i deca vide da mogu. Naučite ih da se izbore za sebe. Pravilno. Svojim primerom. Razgovorom. Stavom. Kompromisom.

Nemojte dozvoliti da budu tiha i mirna (onoliko koliko možete u zavisnosti od njihovog temperamenta). Roditeljima je takvo dete lakše za vaspitanje, ali kasnije, tokom života, mnogo teže prolaze. Pratite vreme. Vrednosti su drugačije. Nemojte se zaglaviti u prošlom veku, jer svoje dete morate pripremiti za ovaj.

Menjajte se. Rastite. Prilagodite se situaciji do određene granice, ali ostanite svoji i dosledni. Volite sebe i izborite se za ono što Vam je važno. Ne dozvolite da Vas gaze. Pazite dokle idete.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

 

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor