Šta možemo da uradimo?

Telefon se usijao od zvonjenja. Neko radi od kuće, neko je na poslu, nekom je dosadno. Roditelji ne znaju kako da se organizuju sa decom, većini nije jasno šta se sme, a šta ne sme, dobijamo polovične, neproverene informacije, širi se strah u medijima. Kolaps u zdravstvu, ali i porodičnom životu. Vi ste nervozniji, deca više ne znaju šta će od sebe. Svađamo se, nezadovoljni smo, pucamo…

Ako će Vam biti lakše-niste jedini. Znajte da svaka porodica ima problem da se organizuje  u ionako vanrednim okolnostima. Bilo je toliko stresa sa radnim vremenom i organizacijom sa malom decom, učenjem, domaćim zadacima. Sada je to deset puta teže.

Kao i u svakom problemu, instant rešenje ne postoji. Moraćemo da se organizujemo kako god znamo i umemo, da prihvatimo situaciju takvu kakva je i tražimo pomoć kako od škole, tako i od poslodavca. Razumevanje mora da postoji. Jedno vreme ćemo zaboraviti na proslave i okupljanja bilo koje vrste.

Obavezno, ali obavezno pronađite svoj ventil. Sport u meri u kojoj situacija dozvoljava, razgovori sa psihologom, najboljom drugaricom, partnerom. Kupke, ponekad frizer, kozmetičar, šta god Vam prija. Čitanje knjiga, kuvanje, pokretanje novih ideja i kućne radinosti.

Imajte razumevanja za ukućane. Niste jedino Vi nervozni. Znajte i da tom detetu mogu nedostajati drugari, igra i druženje. Strah je svuda oko nas, branićemo im mnogo toga iz predostrožnosti. Stvari koje su nama kao roditeljima normalne, njima neće biti, tako da očekujte sitne i manje sitne pobune, situacije i ponašanje koje Vaše dete inače ne pokazuje.

Anksioznost, depresija i panični napadi će biti u porastu. Važno je da toga budete svesni i da prepoznate trenutak kada se trebate obratiti stručnjaku, koji će nastupiti u zavisnosti od problema. Situacija je teška na globalnom nivou, nemamo gde da pobegnemo, ni gde da se sakrijemo. Niste slabi, niste jedini. Više nego ikada trebamo da udružimo snage i da pomognemo komšinici koja nema gde pola sata sa malom decom, a treba da ode u nabavku.

Pokažite humanost, strpljenje i razumevanje. To je jedino što može olakšati trenutnu tešku situaciju. Nemojte se tvrdo držati dosadašnje rutine, jer će ona morati da se menja, a Vi ćete preživljavati dan po dan.

Postanite ponekad dete koje će se igrati sa decom, pokažite im da ste stabilni i da stojite čvrsto na nogama. Olakšajte im trenutnu situaciju, naučite da živite sa njom na svoj način. Ali, isto tako, razgovarajte sa bliskim osobama o svemu što Vas muči. Niste od stene. Situacija nije laka i jednostavna.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

 

 

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor