Koliko vremena provodimo sa decom?

Radni dani su nam pretrpani. Ne znamo šta ćemo pre. Stres svuda oko nas. Sagorevamo u mnogim aspektima. Neispavani smo i umorni. Zbog toga nervozni. Svađamo se sa suprugom, nemamo strpljenja za decu, provodimo svega sat, dva zajedno tokom dana (u najboljem slučaju).

To vreme nije rezervisano samo za decu. U sve to dodajte spremanje obroka, pranje sudova i veša… A gde je sve ostalo? Dugo nas muči krivica. Moramo pomoći deci, naročito sada kada su mala. Uživali bismo sa njima ceo dan, ali ne možemo. Šta možemo učiniti?

Prvo i osnovno, prihvatite vreme u kojem živite. Brzo se živi, a mi u svakom danu moramo pronaći ono malo vremena za sebe i decu. Perfekcionizam moramo ostaviti po strani, jer je mnoooogoooo važnije da budete tu onda kada ste potrebni svojoj porodici.

Organizujte zajedničko vežbanje. Nemate vremena za sebe i odlaske na treninge? Pustite neku zabavnu muziku i vežbajte zajedno sa svojom decom. Pokazujte im vežbe, ali neka i oni pokazuju Vama. Neka Vam pokažu šta rade u vrtiću i školi.

Slušajte muziku. Naučite decu da uživaju u muzici. Tada možete odmarati, sedeti na balkonu, energičnije raditi sve kućne poslove ili đuskati sa decom. To će im sigurno biti zabavno, a Vi ćete se transformisati u zabavnu i cool mamu.

Organizujte prskanje vodenim pištoljima po lepom vremenu. Ako nemate svoje dvorište, to možete raditi kod svojih roditelja, pa čak i u parkiću uz prethodnu pripremu. Pištolji na vodu su jeftini, a zabava može potrajati i dva, tri sata.

Kuvajte zajedno. Pecite kolače. Ne brinite o neredu i opustite se. Igrajte se sa brašnom i testom. Pravite različite oblike.  Ispecite čak i nešto što neće biti baš najukusnije.

Operite zajedno auto. Napravite ogromnu sapunicu. Pustite ih da se uprljaju i budu mokri ako to vreme dozvoli. Pokvasite se i Vi i ne brinite što ćete biti prljavi i mokri. Presvući ćete se.

Vozite zajedno bicikl. Skačite po baricama. Budite na kiši. Pokisnite. Idite na izlet i uživajte na staromodan način. Organizujte neki odlazak do muzeja, zoološkog vrta ili salaša. Jašite konja.

Smejte se. Pričajte viceve. Posle određenog vremena ćete se smejati bez razloga, ali nećete moći da stanete. Prijaće celoj porodici.

Živimo u strašnom svetu. Izgubili smo kompas. Samo brinemo. Anksiozni smo i sve to prenosimo na svoju decu. A moramo im dati znanja kako opstati u današnjem vremenu. Zaato, isključite se s’vremena na vreme i uživajte u svojoj deci.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor