Brak kao dve strane medalje

Sigurno ste se million puta našli u situaciji da ogovarate svog partnera najboljoj prijateljici. Nervira Vas njegovo dečije ponašanje, igranje igrica, neodlučnost, nedovoljna zrelost… Zbog toga krećete u raspravu i svađu ili ste danima hladni i durite se.

Vi partneru zamerate jedno, on Vama nešto drugo. U principu, istina nikad nije jedna. Svako ponašanje ima neki svoj uzrok. Na primer: ogroman stres na poslu, mala deca, neispavanost. Zbog toga ste nervozniji i umorniji. Nemate strpljenja. Ne posvećujete se dovoljno svom bračnom životu, iako biste voleli.

Sa druge strane, suprug uspešno nalazi vremena za trening, igranje igrica… Ali, on Vam zamera kako ste stalno sa decom, kako ste umorni i odmah odete da spavate. Oboje ste u pravu, oboje umorni i oboje nezadovoljni. Kada bi svako od Vas uradio deo, stvari bi se vidno popravile. Ali, Vi to ne želite, ponosni ste, nećete prvi da popustite.

Možete manipulisati, igrati igrice, nameštati stvari tako da sve bude po Vašem. Ali to nije rešenje. U braku obe strane moraju biti zadovoljne kako bi on opstao. Razgovor i otvorenost. Druge opcije nema. Ponekad morate popustiti. Prihvatiti mane onog drugog. Isto to mora učiniti i druga strana.

Sednite i razgovarajte. Recite šta Vas brine i plaši. Nemojte stavljati stvari pod tepih, jer ćete navići tako da funkcionišete, a onda će samo da Vam se prepuni čaša. Uz dobru organizaciju i trud, sve može da se postigne.

Deca jesu najvažnija na svetu. Ali, da bi deca bila srećna – Vaš brak mora funkcionisati. Ako ne pričate sa partnerom ili se svađate, da li mislite da deca to ne osete? Sve oni znaju, bez obzira koliko Vi to želite da sakrijete i koliko god da su mali.

Radite zajednički neke stvari. Imajte barem malo vremena za svoj brak. Ali, isto tako, Vi se morate i samostalno razvijati. Imati stvari koje volite da radite, hobi u kojem uživate.

Napišite na papir šta želite da menjate. Oboje. Razmislite šta je od toga rešivo odmah i držite se rešenja. Nemojte biti lenji. Nemojte očekivati da neko za Vas mora skinuti zvezde sa neba, a da Vi ni prstom ne mrdnete. Život nije bajka.

Od tih stvari koje se ne mogu rešiti, vidite čega biste mogli da se odreknete, šta biste mogli da tolerišete. Dogovorite se do detalja. Korak po korak, dan po dan, nedelju po nedelju.

Ne očekujte rezultate odmah. Treba proći malo vremena dok određene stvari „ne legnu“. Možda ste pravili neke propuste godinama, tako da dajte malo vremena da se druga strana navikne na promenu i da povrati poverenje.

Uvek imajte u vidu da je u braku dvoje ljudi, da svaka medalja ima dve strane i nikad ne postoji samo jedna istina. Ako pođete od toga, lakše ćete prihvatiti promene.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

 

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor