Pripremite decu za školu, čak i u pandemiji

Znate i sami kako izgleda nedelja pre polaska u školu. Kupovina olovaka, gumica, sveski, knjiga, torbi… Računate i preračunavate se. Da li uzeti neki manji kredit, pozajmiti novac, da li će biti dovoljno ako se malo stisnete…

Međutim, ova godina je drugačija. Deca su školu završila online nastavom, bili su kod kuće mesecima. Svi ste bili dodatno aktivirani oko njihovih domaćih zadataka, prepadnuti zatvaranjem, karantinom, simptomima korone… Vaše psihičko stanje nije isto. Ipak je ovo jedna novina koja je pogodila ceo svet i niko ne zna kako dalje.

Deca su isto osetila promene. Nisu se družila u školi, manje su izlazili, slušali su Vaše komentare koliko god pokušavali da ne pričate negativno u njihovom prisustvu. Da li će se sada krenuti u školu, da li će se nastava odvijati online, da li ćemo imati kombinovani model, kako ćemo sa poslom ukoliko deca ostanu kod kuće, da li će biti boravka ili trebamo svašta nešto da menjamo… Pitanja je million…

Trebamo održati fizičku distancu, a verovali ili ne – deca jedva čekaju da vide svoje drugare i  žele da se stvari vrate na onakve kakve su bile ranije. Biće ih teško sprečiti da se ne igraju na isti način ili prevaziđu navike o kojima ranije nisu ni razmišljala.

Nastavnici imaju dodatnih briga. Kako će organizovati decu, kako će izgledati skraćeni časovi, kako da isprate distancu, nošenje ili nenošenje maski, dezinfekciju, pranje ruku… Jednom rečju – haos. Niko ne zna gde udara.

Pričajte o maskama. Vežbajte kako da ih nose. Pokažite im svojim primerom. Održavajte ih čistim. Vodite računa da im budu udobne.

Nemojte paničiti. Naročito ne ispred dece. Ostanite smireni koliko god možete. Možda se nećete složiti sa nekim odlukama. Ali, ne širite sopstvene strahove na decu, jer oni nemaju kapacitete odraslih  zrelih osoba, pa da se snađu i prevaziđu problem kao Vi.

Organizujte vreme samo za Vas i decu. Pričajte, vežbajte, igrajte društvene igre. Vodite računa da oni moraju osetiti sigurnost, koliko god Vi prepadnuti bili. Vi ste njihov uzir. Ako vide da ste stabilni i sigurni i oni će biti. Ako budete negativni i paničite, oni će biti uplašeni tri puta više.

Znam, neće biti lako. Problema na poslu, plate kasne, ne znate hoćete li uspeti da zadržite posao… Ne znate ko će ih čuvati, kako ćete se organizovati.

Imajte svoju sigurnu luku. Posavetujte se sa stručnjacima, razgovarajte sa drugim roditeljima, udružite se i pomozite jedni drugima kad god i kako god možete. I verujte da će ovo brzo proći i da će se stvari ponovo vratiti  u normal. Izdržite oluju, jer posle dolazi Sunce.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

 

 

 

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor