A sada ste vi na redu!

Da, znam. Posla i jurnjave preko glave, deca zahtevaju svaki Vaš slobodan trenutak i nemate ni malo mira. Trči, juri, vozi, peri, sklanjaj… Kada ih sve uspavate i pozavršavate šta imate, već ste premoreni za bilo šta drugo.

Smatrate da je briga o sebi zapravo sebičluk. E pa nije. I ne treba mešati babe i žabe. Možete brinuti o sebi, a da istovremeno ne zanemarite sve voljene članove svoje porodice. Kako?

Poštujte sebe da bi drugi poštovali Vas. Da li imate malo dete koje gleda crtać i kaže: „Donesi mi vode!“ Vi skačete i donosite mu vodu. Mislite li da je to ispravno? Šta ste naučili to dete? Da može da se ponaša bahato? Neka dete ustane i samo sebi sipa vode. Naučite ga reči kao što su: „Izvini, molim, hvala…“

Kako razgovarate sa svojim partnerom? Da li mu se obraćate sa punim poštovanjem? Kako se on Vama obraća? Čuvajte jedno drugog i setite se zbog čega ste stupili u brak i zbog čega ste još uvek zajedno.

Pomozite kolegama i činite usluge. Ali, ne da bi Vam jednog  dana to isto vratili, već da biste se Vi osećali bolje. Budite pametni.  Ako vidite da Vas neko koristi, prekinite to.  Niste dužni nikom biti sluga. Lepo je pomagati drugima, ali ne kada drugi to ne znaju ceniti.

Osluškujte sebe. Ne sakrivajte sve pod tepih. Ako ste nečim nezadovoljni – menjajte to. Ako Vas je partner povredio – recite mu to. Za sve postoji ispravan i drugačiji način. Svi mi grešimo i to je ljudski. Ali, trebamo rasti i razvijati se sa svim dragim ljudima oko nas.

Morate shvatiti da briga o sebi nisu dugi nokti, isfenirana kosa i nova markirana odeća. Ona je mnogo više od toga. I tiče se mnogo važnijih stvari. Te stvari prvo morate pronaći U SEBI, a tek onda u drugima. A to nije ni malo lak i kratkotrajni proces.

Slušajte muziku. Čitajte omiljene knjige. Popijte kafu na miru sa partnerom. Odgledajte film. Radujte se tom osmehu koji Vas svaki put dočeka kada se vratite sa posla. Budite iskreni sa ljudima koje volite. Provedite vreme zajedno.

Barem pola sata dnevno zaboravite na taj sat, rutinu, vreme za krevet, učenje, sudove ili bilo šta drugo. Opustite se. I uživajte u onome što imate. Ako budete imali stalno negativan pogled na svet, mogu Vam se desiti svi milioni i ljubavi ovog sveta, a Vi nećete biti zadovoljni.

Promena je u Vama. Niko je neće izvesti osim Vas. Niko Vas neće pridržavati dok padate. Osmelite se i promenite svoj život već danas. Potrebno je samo da napravite prvi korak. Pronađite hrabrost za to!

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

 

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor