Moje dete ne želi da spava

Sasvim je u redu što ne želimo da svaki trenutak sa decom bude tačan i precizan kao sat. Sasvim je u redu da imate slobodnog vremena i spontanosti kada ćete se opustiti i uživati, bez obzira na vreme. Problem je u tome što roditelji  previse rade, pa imaju veoma malo vremena za decu. Tek uveče mogu da predahnu, da se opuste i da se druže.

Neki roditelji puštaju decu da ostanu duže budna kada je vikend ili raspust. Isto važi i za vanredno stanje. Deca, uglavnom, nemaju strogu rutinu koju imaju kada idu u školu ili vrtić. Tada se ustaje i leže u isto vreme, aktivnosti su raspoređene tokom celog dana i nema previše vremena za dosadu.

Međutim, čak i kada deca nemaju previše obaveza, važno je da imaju dnevnu rutinu i dovoljno sna. Organizujte se tako da to postignete. Zašto?

Dete koje je neispavano ne može pružiti svoj maksimum u vrtiću, školi, treningu, pa ni u redovnim kućnim aktivnostima. Ono ima slabu koncentraciju , nervozno je i uznemireno. Ukoliko ovaj period potraje duže može razviti anksioznost i depresivnost.

Sporije usvajaju različita znanja koja se kasnije ne mogu nadoknaditi. Mogu biti nižeg rasta. Hiperaktivna su. Sigurno ste primetili povišenu aktivnost dece u vreme pred spavanje, jer su tada premorena. Naučite kako Vaše dete reaguje i delajte u skladu sa tim.

Deca koja imaju manje sna su i više gojazna. Ona više vremena provode za telefonom i televizorom, manje se kreću i jedu nezdravu hranu, odnosno grickalice. Sve ovo dovodi do gojaznosti i pada imuniteta.

Ukoliko ste primetili sve ove “simptome”, razmislite da li ćete i dalje biti tako opušteni kada je u pitanju dečiji san. Evo šta možete da učinite:

Naoružajte se strpljenjem, jer ga nećete preko noći navići novoj rutini. Dete se mora više kretati, vežbati, što više vremena provoditi napolju u igri i dnevnoj svetlosti. Ograničite mu boravak uz televizor, telefon i video igrice.

Vodite računa o svom ponašanju. Deca sve vide, čak I kad mislite da nisu zainteresovana za ono što radite.

Neka se uvek ide u isto vreme u krevet, kako bi stekla zdravu rutinu spavanja. Okupajte ih, pročitajte knjigu, pa spavanjac. Tada i Vi budite smireni, nemojte juriti da završavate pranje sudova ili bilo koju drugu obavezu.

 

O. B.

diplomirani psiholog I porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor