Kako god okreneš, uvek isplivaju one važne stvari

Nije lako. Vanredno stanje, bolesti, plate kasne, penzije male, ne možeš pružiti deci sve ono što želiš. Vrednosti su se preokrenule, a mi ih, nažalost, pratimo. Sve smo dalje od sebe, pokušavamo da prevarimo i izmanipulišemo u svakom bliskom kontaktu, iskrenosti je malo.

Krivimo druge. Prebacujemo odgovornost. Nema vise podrške, saradnje, solidarnosti, razumevanja drugih… Pitam se šta nas je tu dovelo. Da li je to stvarno samo politička scena ili i naš celokupan pogled na svet?! Jer uvek je lakše svaliti krivicu na druge, ne pogledati u sebe i opravdati vlastite strahove tuđim koracima i odlukama.

Na šta obraćate pažnju? Sa kakvim ljudima se družite? Kakve filmove gledate i kakve knjige čitate? Nekad će to biti Vaš odraz, a nekad ono što Vas boli, tišti, što biste voleli da imate ili budete. Zagrebite tu površinu, bez obzira koliko bolelo. Budite ono što ste Vi, jer inače nikad nećete živeti život onako kako Vi želite.

Na primer, dok jedni budu komentarisali nečije ponašanje u prodavnici i nervirali se zbog toga ceo dan, drugi će to samo primetiti i nastaviti da se bave svojim životom, a treći će prići i pomoći tom čoveku. Svako će reagovati u skladu sa onim što nosi u sebi i kako se oseća tog trenutka.

Nemojte se plašiti. Večito smo bili okovani neprimerenim pitanjima ko će šta reći ili ko će šta misliti. Mnogi snovi se nisu ostvarili zbog jačine ovih pitanja. Zato uzmite život u svoje ruke.

Radite ono što Vam prija. Ne obraćajte pažnju na tuđe komentare ili sužene poglede na svet. Roditelji vole i brinu, ali kada bismo svi ostali tu gde jesmo samo zato što brinemo – ne bismo mrdali i mislili bismo da je ovaj svet najopasniji. Možda i jeste, ali ga svakako trebamo živeti punim plućima.

Obratite pažnju na taj osmeh koji Vas dočeka kod kuće. Suze u oku deteta koje Vas treba u njemu kritičnim situacijama. Zagrljaj koji Vas izvadi iz bilo kakvog lošeg raspoloženja. Kafa sa najboljom prijateljicom i mogućnost da budete sa njom ono što ste bili od detinjstva.

Pojačajte muziku. Pevajte. Pričajte. Plačite ako Vam to treba. Prestanite da se krijete i živite svoj život. Bez straha i preteranih razmišljanja.

Kad god se bude desio neki ozbiljan problem, shvatićete da će isplivati samo nekoliko stvari koje su zaista važne i šačica ljudi koji su uvek tu za Vas. Potrudite se da budete tu za njih i kad ne gori. Imamo jedan život i trebamo uživati u njemu i maksimalno iskoristiti sve ono što možemo. Da li već znate koje su Vam stvari važne?

O. B.
diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor