Kada je tinejdžerima potrebna pomoć?

Kod tinejdžera često srećemo more različitih osećanja: inat, bunt, bes, pojačanu razdražljivost i gubitak energije za određene aktivnosti koje kod njih mogu biti uobičajena stanja. Neki od ovih „simptoma“ mogu biti samo deo odrastanja i puberteta (kada se javljaju povremeno), ali mogu biti i izraz depresije ili drugih psihičkih poremećaja (kada se javljaju često i traju duže od dve, tri nedelje).

Svako dete je drugačije. Neki će uspeti sami da se izbore sa svim trenutnim problemima, dok će drugima to biti teže i trebaće im Vaša pomoć ili pomoć stručnjaka. Roditeljima teško pada ovaj period. Deca se svakako menjaju pod uticajem hormona i odrastanja. Zbog toga nemojte preterivati i gnjaviti ih za svaku sitnicu, ali najvažnije, nemojte negativna raspoloženja koja dugo traju pripisivati pubertetu i ostaviti ih na milost i nemilost svakodnevnih prepreka.

Tuga u pubertetu može biti ispoljena i kroz bes, bunt, izrazito nisko samopouzdanje i krivicom koja je preterana i nije u skladu sa datom situacijom. Promiskuitet, prekomerno konzumiranje alkohola ili droga je disfunkcionalno ponašanje koje ukazuje na nemogućnost suočavanja sa trenutnim ili dugotrajnim poteškoćama.

Problem sa koncentracijom i nemogućnost fokusiranja pažnje na bilo šta osim njihovih osećanja, takođe predstavljaju problem. Tada dolazi do naglog pada u učenju i ocenama. Međutim, razgovarajte, obratite pažnju. Možda su se samo zaljubili.

Sa tinejdžerima je jako teško razgovarati. Zbog toga možete imati problema, naročito ako nastupite kritikom. Tada budite sigurni da Vam se neće otvoriti i da će se samo zatvoriti prema Vama. Pokušajte nekoliko puta. Spustite loptu i pokušajte da razgovarate kao sa osobom ravnom Vama. Ukoliko to ne uspete, obratite se stručnom licu za pomoć.

U ovom periodu su moguća i određena negativna i depresivna uverenja, usled kojih se mogu javiti i suicidalne misli ili privlačenja pažnje usled samopovređivanja. U tom slučaju, nemojte čekati! Odmah se javite stručnjaku!

Usled niskog samopouzdanja i preopterećenosti sopstvenim izgledom, mogu se javiti i poremećaji ishrane. Ovi poremećaji se javljaju i samostalno, a kada su udruženi sa depresijom lečenje je otežano i komplikovanije.

Nemojte se setiti da se sa decom razgovara tek kada uđu u pubertet. Blizak odnos se uspostavlja od rođenja. Zbog toga vodite računa kako ćete ih vaspitavati dok su još mali. Tada postavljate temelje za kasnije ponašanje. Pričajte, pričajte i samo pričajte čak i kada mislite da Vas ne slušaju. Usvojiće barem nešto od toga. Pokušajte što više vremena da provedete sa njima i odgovarajte na sva ta dosadna pitanja. Jednog dana će Vam biti zahvalni.

O. B.
diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor