Kako preživeti naredne dane?

Svi ste u toku sa trenutnom situacijom. Strah vlada svuda. Slušate o broju obolelih, broju smrtnih ishoda, roditeljima koji ne smeju izaći, prijateljima koji ne znaju da li će im opstati biznis, ali i neke kojima preti otkaz ili su ga već dobili.

Ja sam danas čula vest da je bivši kolega prihvatio veoma opasan posao, jer ne zna da li će sledećeg meseca imati novaca za hranu. Ne želite da paničite, ali ste jednostavno realni i shvatate da je situacija stvarno teška.

Ne brinite. Niste jedini. Sasvim je normalno da se poslednjih dana suočavate sa strahom, tugom, besom, zabrinutošću… Sasvim je normalno da zovete svoju decu koja rade i pitate ih da li su dobro. Sasvim je normalno da se zabrinete svaki put kada se neko u porodici nakašlje ili maloj deci curi nosić.

Suočavamo se sa strahom od izolacije. Promenjena je naša rutina i uobičajen način života. Imamo više vremena za razmišljanje, krojimo različite scenarije… Kako očuvati sopstveno mentalno zdravlje, a samim tim i zdravlje cele porodice?

Prihvatite svoje emocije. Postanite svesni da će Vam se javiti bezbroj negativnih misli. Bićete anksiozniji, zabrinutiji nego u nekoj običnoj situaciji. Recite: „Ok, osećam se normalno u skladu sa situacijom.“ Ali, nemojte tu stati.

Ne dozvolite da Vas preplave negativna osećanja. „Uhvatite“ ih na vreme. Sasecite ih kada Vam se učini da ste preterali. To baš i nije uvek lako, ali ne odustajte. Svaki sledeći put ćete biti bolji u ovoj veštini.

Opišite svoje emocije. Razgovarajte sa partnerom, najboljom prijateljicom, roditeljima. Podelite ono što je u Vama. Rasteretite se i pustite negativna osećanja da odu od Vas. Bitno je samo da znate da stanete i ne dozvolite da o virusu, nestašici i izolaciji pričate ceo dan.

Stvorite nove rutine. Iskoristite višak vremena za čišćenje, kuvanje, stvaranja novog hobija… Igrajte se sa decom i nadoknadite svo ono izgubljeno vreme kada ste ostajali duže na poslu. Odredite vreme za igru i vreme za posao (ukoliko radite od kuće).

Uključite decu u sve obaveze koje možete. Neka imaju vreme za igru, vreme koje će provesti u obavljanju kućnih poslova, ali im dozvolite i malo televizora ili nekih online igrica. Vodite računa da u tome ne preterate.

Možete početi sa vežbanjem. Uključite i sopstvenu decu. Budite u kontaktu sa svojom rodbinom. Iskoristite višak vremena i video pozive. Učvrstite veze. Vratite se malo sebi. Oslušnite neke svoje ideje, razmišljanja, ali i strahove. Ako u njima ne preterate mogu Vas odvesti i divne ideje.

Imajte na umu da će s e ovaj težak period okončati! Ne dozvolite da potonete!

O. B.
diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor