a-sta-vama-treba

A šta vama treba?

Kućna atmosfera. Sedimo svi porodično, igramo se sa decom. Zauzeta na telefonu zbog poslovnog maila, ćerka me prekida svakih nekoliko sekundi i viče: „Mama, mama, mama!“ Podižem glavu i pitam: „Šta ti treba?“ Ona kaže: „Igraj se sa mnom!“ Brzo završavam mail i počinjemo igru.

Ta krivica je prisutna svakog dana. Pokušavamo da provedemo što kvalitetnije vreme sa decom, ali želimo i moramo pristojno zarađivati za život. Obaveza koliko želite, a pored Vas dvoje, troje ili više dece koje žudi za Vašom pažnjom.

U jednom trenutku, svako od prisutnih je nešto tražio. Počinjem šalu i sve redom pitam: „A šta tebi treba?“ Tražili su igračku, putovanje, više novca. Jedino je moja mama rekla da joj ne treba ništa, ona ima sve. Samo da smo zdravi.

Dugo sam razmišljala o tome. Nekad je radio samo suprug i živeli smo od te plate. Onda nam je trebala još jedna, pa je počeo da radi i drugi posao, jer sam se ja tek porodila sa drugim detetom. Sada radim i ja. Pa opet, nemamo ni za kakav luksuz – jednostavno, imamo za ono što nam svakodnevno treba. Ne stiskamo se oko hrane. Povremeno negde sednemo na kolače. Za more jedva skupimo. Stiskamo se mesecima.

Zbog čega smo toliko opterećeni materijalnim stvarima? Kako smo uspevali da živimo i sa jednom malom platom? Kako nam je to bilo dovoljno? Da li smo i mi postali društvo koje teži nekim nepotrebnim stvarima? Da li nam je stvarno potreban taj novi ranac, čizme ili nove patike?

Razgovaram sa pacijentom… Priča mi tužnu životnu priču o njegovoj ženi koja je umrla. Kaže: „Taman smo završili sve oko kuće, isplatili kredit, izveli decu na put i kada smo oboje trebali da uživamo ona je umrla. Ostao sam sam.“

I eto, pitam Vas, šta Vama treba? Da li se isplati da čitavog života jurite sa nekim materijalnim stvarima koje stalno beže? Da li ćete ikada imati dovoljno novca za sve što poželite? Pa čak i kad budete imali toliko novca, da li će Vam on doneti sreću ako ostale stvari nisu na svom mestu?

Pogledajte oko sebe. Puno ste stvorili zar ne? Ne mislim na stanove i kuće, već na onaj osmeh koje Vam pruži dete, zagrljaj od muža, stisak ruke od roditelja, prijatelja kojeg možete nazvati u pola noći…

Razmislite, da li Vam stvarno treba sve to za čim jurite ili se sreća već nalazi pored Vas samo je ne primećujete od silnih obaveza i svakodnevnog stresa? Pogledajte unazad i uživajte na svom životnom putu.

O. B.
diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor