Kakva su danas „uspešna deca“?

Danas se prebrzo živi. Najgore je što nemamo vremena za sopstvenu decu i što nemamo strpljenja za sve njihove faze odrastanja. Kupujemo im najbolju obuću i odeću, vodimo u najbolje vrtiće i škole, treniraju različite sportove kod priznatih i poznatih trenera. Pri tom ne mislim ni na kakve medijske ličnosti, već svaka sredina ima nekog ko je bolji i uspešniji od drugih.

Međutim, šta je sa vremenom koje provedu sa roditeljima? Šta je sa igrom koja im je neophodna u predškolskom uzrastu? Šta je sa mudrim razgovorima koje vode sa bakama, dekama, tetkama, ujnama?

Otuđili smo se. Cilj nam je novac, a da bi se u našoj zemlji dovoljno zaradilo, morate raditi kao magarac. U većini slučajeva imati dva posla. Ali, zato imamo vremena da se družimo sa sopstvenim telefonom, tabletom, društvenim mrežama, itd.

Mnoga istraživanja govore u prilog tome da su deca uspešna samo ako su uporna, a tu sposobnost uče od samih roditelja. Da li dete pohađa 3 ili 4 dodatne aktivnosti sa tri godine, nije ni približno važno kao što je važna atmosfera u kući. Dete sve vidi i čuje, iako mnogo toga možda ne razume. Vaš odnos sa partnerom je od ključne važnosti za zrelu i uspešnu decu. Zašto? Ono posmatra na koji način rešavate svoje probleme. Ukoliko se često svađate sa suprugom i to na neadekvatan način, budite sigurni da će Vaše dete usvojiti isti ili sličan model.

Uspešno dete nećete „stvoriti“ ukoliko ga vodite na milion dodatnih aktivnosti. Zamislite tu trku. Stavljate ga u auto, nosite njegovu opremu koju ste Vi spakovali. Presvlačite ga i šaljete na teren. Za niži uzrast dovoljno je da ga učite da ima određene obaveze u kući, vrtiću, školi… Na primer, mora završiti domaći zadatak pre nego što ode na bilo kakvo druženje ili igru. Mora skloniti svoje igračke, voditi računa o njima, paziti da ih ne razbije, ošteti, pocepa…

Ako želite da budu dobri u školi, Vaša strogost neće mnogo pomoći. Ali, ukoliko im od ranih nogu čitate priče, učite slova, pevate pesmice i generalno svaki proces učenja učinite zanimljivim, oni će želeti da nastave sa učenjem i u školi. Zanimajte se za ono što njih zanima. Ako vidite da se često igraju sa dinosaurusima, pričajte im o njima, razgledajte i čitajte enciklopediju. Ne samo što ćete nečemu naučiti dete, već ćete mu pokazati da Vas zanima ono što je njemu zanimljivo, a to će mu dati polet za dalja pitanja, radoznalost i bliskost sa roditeljima.

Zaboravili smo ranije vrednosti koje su sve nas izvele na put. Želimo da nam deca budu srećna i to je razumljivo, ali to ne znači da ne trebaju imati obaveze, odgovornosti, poštovanje prema starijima… Vodite računa da se ništa ne postiže na brzinu, a ako ne budete imali vremena za svoju decu, ništa se neće stvoriti preko noći. Njima treba baza i oslonac porodice koja pravilno funkcioniše, sve ostale aktivnosti mogu i ne moraju.

O. B.
diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor