Sa muževima morate suptilno i polako. Oni su osetljivi?!

Žena. Posao. Dvoje male dece. Spremanje svakog obroka. Veš. Usisavanje. Brisanje prašine. Dovoljno šetnje i provođenje vremena na čistom vazduhu. Organizovanje vikenda. Druženje sa prijateljima. Dečiji rođendani. Igranje sa decom i rešavanje svih njihovih problema.

Muž. Posao. Odmaranje kad dođe kući. Nekoliko izlazaka na balkon da se na miru popuši cigareta. Igranje igrica na telefonu. Povremeno odlazak sa prijateljima na piće. Eventualno neka rekreacija. Igranje sa decom.

Posle nekoliko godina nespavanja, žena bude bleda kao krpa sa podočnjacima koje vuče do poda. Povremeno „zvoca“ oko toga kako joj je teško i kako ne može sve sama. Nakon tih „ispada“ bude okarakterisana kao histerična žena, bez smisla za humor: „Ne znaš više ni da se šališ.“

Dok muškarci spavaju svojim bezbrižnim snom, žene se bude milion puta noću, jer deca traže mamu. Navikla su i ne žele nikog drugog. Oni jednu noć pokušaju da „budu dežurni“, pa sve ponovo prebace na suprugu.

Kada se nađete sa drugim mamama u vrtiću, dečijem rođendanu ili parkiću, čućete sledeće: „Moraš se malo opustiti. Stalno si premorena. Sredi se i isfeniraj. Budi našminkana i lepa. Iznenadi ga nekim lepim donjim vešom.“

Nisam feministkinja. Ali, nekako se podrazumeva da žena bude stub porodice, jer muž zarađuje. Niko nije ni pomislio da zarađuje i ona. Uz to radi još milion stvari. Kako bi muž bio zadovoljan, ona mora biti lepa i zadovoljna. Ne sme mu ništa reći povišenim tonom, jer je on osetljiv, umoran, brzo se naduri i bude uvređen.

Kakvi su nam to muškarci? Oni su jači pol? Sa njima moramo nešto i pametno? Kakve su to manipulacije? Inače se on okreće garaži, igricama i pivu?!

Lako bih ja to nazvala nedoraslost zadatku! Nezrelost! Infantilizam! Njima mora sve da bude potaman! Ko nas pita kako izdržavamo neprospavane noći, ustajanje u 6 ujutru i rad do 15h? Kako uđemo u kuću, čekaju nas još veći i teži poslovi. Zašto ovo društvo ne kaže da je žena osetljiva i da joj treba pomoći?

Zato, ne čekajte da će se Vaš muž promeniti ili da će ovo društvo da Vam se zahvali. Uzmite stvar u svoje ruke. Podelite obaveze. Nacrtajte mu i recite šta on treba da uradi, kako bi Vama bilo lakše. Ne suptilno i skriveno, već otovreno i jasno. Drugačije neće razumeti.

Muškarci su na ovom podnevlju zaštićeni kao beli medvedi. Razbijte taj mit. Promenite svoju svakodnevnicu još danas! Jer jedino Vi to možete!

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

 

 

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor