Svaki dan sa detetom vam je stresan?

Vraćate se sa posla – umorni, iscrpljeni i samo želite pola sata odmora. Ali, ne. Tu su Vaši mališani koji Vas čekaju sa vrata, željni igre i Vašeg prisustva. Bez obzira koliko Vam je dan bio naporan, u kući kreće druga vrsta ludila: “Mama, otela mi je igračku! Gurnula me je! Uništila mi je crtež! Neću! Nemoj! Maaaaamaaaa!”

Zbog umora, neispavanosti i stresa na poslu – počinjete da budete još nervozniji (a tek ste stigli kući i zagrlili ih najjače što možete). Evo nekoliko saveta kako da spustite tenziju I pružite im nezaboravne trenutke.

Nemojte biti sudija i mešati se tamo gde nema potrebe. Primetila sam jednu stvar: kada sam ja kod kuće, deca me sve pitaju, traže mišljenje, sud… Kada ih čuva suprug, nekako su smirenija. Zašto? Zato što se on ne meša tamo gde ne treba. Kada se posvađaju, pusti ih da same reše nesuglasice. Ne obazire se na svako njihovo vrištanje i svađu, jer se one za pet minuta ponovo pomire i bez bilo kakve pomoći roditelja.  Ja bih ih već deset puta opomenula, bila sudija, uvodila kazne… Mnooogoooo stresnije!

Pokušajte da ih razumete. Da li Vi imate različitih faza i promena raspoloženja tokom dana? Da li ste u određenim periodima osetljiviji, gladni, pospani, potrebna Vam je kafa ili malo vise sna? Tako je i sa njima. Imaju periode kada im prija odmor, kada im treba razgovor, Vaš zagrljaj, smirenost i podrška. Ukoliko prihvatite da su oni mali i nezreli  i da ne znaju sve ono što Vi očekujete od njih, biće Vam mnogo lakše.

Nemojte im braniti raspravu, ali je ne doživljavajte suviše lično. Ukoliko mislite da trebaju bespogovorno da Vas slušaju – grešite. Moraju naučiti da se bore za svoje mesto pod Suncem, a najbolje je da to postepeno uče sa Vama. Ispravljajte greške, objasnite kako je bolje po njih. Dajte im do znanja kada su preterali, ali nemojte dozvoliti sebi da ne možete da spavate zbog neke njihove opaske koja je vezana samo ta za taj trenutak. Na primer, mala deca umeju odreagovati na Vašu kaznu rečima: “Sada te više ne volim.” I sami znate da to nije istina, a Vi im recite da ih volite najviše na svetu, ali da ste ljuti na njih.

Razmislite da li ste nervozni zbog živahne dece ili drugih stvari koje Vas opterećuju. Kada imamo većih problema ili obaveza koje jedva stižemo ili ne stižemo uopšte, češće vičemo na decu. Pokušajte da budete svesni toga. Dajte sebi malo prostora. Ostavite sve te kućne poslove ako vidite da pucate i da ne možete dalje. Zamolite za pomoć. Uštedite na nekim drugim stvarima i pozovite ženu koja će Vam srediti kuću ili ispeglati veš jednom nedeljno.

Novac koji ćete dati za nju, nije vredan Vaših živaca, a deci ste potrebni sada. Budite iz njih. Odredite svoje prioritete.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor