Kad ćeš početi da živiš?!

Svi se divimo ljudima koji imaju energije za nas deset. Koji u strašnim situacijama uspeju da ostanu na nogama, bez obzira koliko vetar duva jako. Slušam moju doktorku sa kojom radim i upijam svaku njenu  reč. Ona je samo godinu dana mlađa od moje mame. Puna mudrosti, osmeha, suza, vetra, Sunca, kiše  i oluje.

Prošla je kroz sito i rešeto. Život je nije mazio i pazio. Njene borbe su one koje ja ne smem ni da zamislim da će mi se desiti u životu, jer se iskreno bojim kako bih ostala čitava i u jednom komadu.  Zbog toga svaki njen savet prihvatam kao opciju o kojoj ću ozbiljno razmisliti i nakon svih mojih psiholoških filtera verovatno i usvojiti.

Pričamo o svemu – o zdravlju, bolestima, radostima, tugama… Nekako bude lakše. U tim razgovorima znam da će svaki problem sa kojim se suočimo proći, a mi ćemo iz tih putovanja izaći drugačiji, jači, hrabriji, zreliji… Svako iskustvo nas oblikuje u ono što postajemo sutra i trebamo biti ponosni na to.

Dok mi prepričava razgovor sa svojim starim koleginicama koje godinama stoje u mestu i ne menjaju apsolutno ništa, pogađa me njena rečenica koju je uputila svojoj staroj prijateljici: „Kad ćeš početi da živiš?!“

Stala sam. Sve brige koje su se vijorile u mojoj glavi su odjednom stale.  Shvatila sam da strahovi koje imamo zaista ometaju našu svakodnevnicu do ogromnih razmera i da to uopšte ne mora biti tako. Dok razmišljamo o neprospavanim noćima, bolestima koje bi nas mogle zadesiti, besparici, stambenom kreditu i nemanju para – život prolazi pored nas.

U toj prolaznosti budemo grubi prema partneru, deci, roditeljima, komšiji… Ne shvatamo da se zaista sve može okrenuti naglavačke u samo jednoj sekundi. Ne možemo da se odupremo strahu koji je jači od nas. Ali, hajde barem da pokušate. Čak i kad je najteže, ustanite iz kreveta i  krenite u novi dan da vidite šta će Vam doneti.

Ljudske sudbine mogu biti zaista strašne, ali osvrnite se oko sebe. Ljudi kojima su se desile strašne patnje su uvek nekako posebni i pozitivni u odnosu na ostale. Drugi ih vole i cene, uživaju u njihovom društvu, vole da slušaju njihove priče i često bivaju zvezde vodilje.

Zamislite samo koliko lepih stvari postoji oko Vas i dešavaju se zaista često. Moja sreća je kada vidim porodicu zdravu i srećnu, moje dve devojčice koje se grle i ljube nakon smešne svađe, supruga koji se smeje i nasmeje me svaki put kada mi nije ni do čega. A sve ostalo… Biće, ili neće biti… Mi ćemo se već nekako snaći.

Zato, obratite pažnju koliko je najveći broj strahova zapravo iracionalan. Ometa Vas u svakodnevnom uživanju, a vremenom (ako im dozvolite) poprimaju oblik pravih noćnih mora i prerastaju u psihijatrijske poremećaje.  Stanite na vreme i počnite da živite!

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor