Naučite decu da budu zahvalna na onome što imaju

Stičem utisak da u današnje vreme deca ne umeju da cene ono što imaju. Slatkiši se dobijaju svakog dana, vodimo ih na sport, plivanje, klizanje, sladoled, u igraonicu ili kafić. Čim neko dođe, dobiju neku sitnicu ili garderobu. Igračke se dobijaju nekoliko puta godišnje. Ne sećam se da je moje detinjstvo prošlo u takvom izobilju.

Pa ipak, deci sve to brzo dosadi. Nekako se podrazumeva sve to što dobijaju. Oni nemaju osećaj da su bilo šta od toga zaslužili svojim ponašanjem, dobrim učenjem, trudom… Ko je odgovoran za to? Nemojte uvek kriviti sistem, vrtić, vaspitačice, školu, učitelje ili drugu decu. U prvim godinama života dete najviše uči od Vas. Vaše ponašanje, vrednosti i stavovi mnogo utiču na vaspitanje dece.

Prestanite da se takmičite sa drugim roditeljima. Nemojte voditi dete na milion aktivnosti, jer ćete ga samo iscrpeti i ništa drugo. Roditelji hitno trebaju da se posvete deci. Ali, ne u smislu igraonica, kafića ili poklona. Poklonite im svoje vreme. Evo šta sve možete raditi, a pri tom ih naučiti da više cene ono što imaju:

Napravite čestitke. Umesto što ćete potrošiti brdo novca na poklone, napravite čestitke sa svojom decom. Ukrasite ih na originalan način. Napišite pismo baki, deki, tetki, kumi, prijateljici… Taj poklon će se zauvek čuvati, a decu ćete naučiti da cene sve ono što im je ta osoba donela svojim prisustvom – savete, razumevanje, igru, bajke, kolače…

Odaberite teglu u koju ćete ubacivati zahvalnice. Možete je ukrasiti različitim dodacima. Naučite decu da napišu kratku poruku svaki put kada su zahvalni na nečemu. Tako ćete im pokazati da se porodici ne zahvaljujemo samo tokom posebnih dana (rođendana i praznika), već i tokom drugih, mnogo ozbiljnijih događaja.

Naučite ih da štede novac. Napravite koverte koje će deca ukrasiti nekim svojim crtežima. Zajedno odlučite za šta će deca štedeti. To može biti za more, neke koncerte ili skuplje igračke. Svaki put kada im neko donese novac – zajedno ubacite u kovertu. Kada su posebno vredni i marljivi, poklonite im nešto sitno para. Vremenom će uštedeti i na taj način više ceniti novac.

Napravite porodični spomenar. Neka deca ukrase prve stranice. Osim slika, možete lepiti različite sitnice ili pisati priče o nekim posebnim događajima, ljudima ,prijateljima i rodbini… Mnogo toga će se vremenom zaboraviti. Ovaj spomenar će Vas zbližiti, a deca će naučiti da izraze svoje emocije na najbolji mogući način.

Vratite se malo zaboravljenim aktivnostima. Najlakše je decu odvesti u prvu igraonicu i piti kafu. Deca se ne vaspitavaju na taj način. Deci je potrebno da čuju i slušaju različite priče, događaje, čuju o Vašim poduhvatima, padovima, greškama, uspesima… Nemojte im uskraćivati ljubav, a davati skupe poklone. To nije ono što deci treba.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

 

 

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor