Da li slavite dan zaljubljenih?

Kako god ga nazivali, Dan zaljubljenih je jedan od onih dana kada se u svetu kupi najveći broj čokolada, ukrasa, cveća… Restorani su puni, teško ćete rezervisati neko mesto, ukoliko o tome niste razmišljali malo ranije. Bez obzira da li želite da ga slavite ili ne, partner očekuje barem neku sitnicu ili čestitku. A šta kažu istraživanja i praksa?

Dan zaljubljenih, uglavnom, slave mladi parovi ili brakovi koji su na početku puta. Nakon toga, na repertoar dolazi svakodnevnica, deca i večiti problem – novac. Da li možete da priuštite svom partneru neko veliko iznenađenje, odlazak na kratak put ili večeru u skupom restoranu? Ili ćete taj novac iskoristiti u neke druge svrhe?

Sve je više onih koji otvoreno „pljuju“ po ovom danu i doživljavaju ga kao ogromnu propagandu velikih kompanija. Zaista, nekoliko dana pre toga sve poskupi: čokolade, bombonjere, cveće… Sve šljašti i blješti kao da je Nova godina, a gde god uđete, videćete barem skromna ukrasna srca koja čekaju na stolu.

Deke i bake su zauzeti kao nikad do sad. Sve je već rezervisano za njihovu unučad, dok su roditelji u nekoj vrsti provoda ili na romantičnoj večeri. Deca se danima pripremaju: „Sine, mama i tata izlaze. Spavaćeš kod bake i deke. Ne možemo doći po tebe, nemoj plakati, budi dobar.“

Bilo kako bilo, odluka je na Vama. Žene jedva čekaju da ih muževi negde izvedu, a ovo je idealna prilika. Ukoliko se to ne dogodi, nabijaće mu na nos do sledećeg Dana zaljubljenih. Zbog toga je muškarcima lakše da prirede bilo kakvu vrstu iznenađenja, inače, znaju šta ih čeka.

Bilo bi lepo kada biste iznenađenja svom partneru priređivali češće. To ne mora biti nikakva skupa večera ili putovanje. Jednostavno, ljubavna veza se ne održava jednim danom u godini. Šta god da uradite, ukoliko Vam ostatak godine ne ide dobro, džaba ste se trošili.

Kako biste održali kvalitetnu vezu ili brak, morate se truditi svim silama. To je, ponekad, zaista teško: setite se bebinih prvih grčeva, nespavanja i stalnog umora, silnih virusa koji vladaju u vrtiću i školi, prve slabe ocene, pubertetskih simptoma…

A tu su i partnerove mane koje Vam toliko smetaju, ženina zvocanja i mešanja roditelja u brak svoje dece. Nije ni čudo što žene traže da im muževi obezbede savršenstvo makar na ovaj dan. Šalu na stranu, nikakav poklon, buket cveća ili večera pod romantičnim svećama neće oživeti nešto što je zaboravljeno tokom svih ostalih dana u godini.

Nemojte dozvoliti da Vas svakodnevnica pobedi. Ništa neće funkcionisati samo od sebe i nemojte misliti da se to podrazumeva. Kvalitetni brakovi koji opstaju po 30, 40 i više godina Vam mogu otkriti jednu tajnu – nije bilo lako. Bilo je tu svega. Ali su uz pomoć razumevanja, otvorene komunikacije, strpljenja, kompromisa i ljubavi uspeli da postignu ono što su želeli.

Zato, bez obzira da li slavite Dan zaljubljenih ili ne, potrudite se oko svog partnera svakog dana, barem na petnaestak minuta. Nemate pojma, koliko daleko možete da dogurate…

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

 

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor