Da li stalno kasnite zbog dečijeg odugovlačenja?

Mamama je sigurno poznata sledeća situacija: Vaš suprug sedi u kolima i čeka, dok Vi niste ni počeli da se spremate, jer još uvek skačete oko dece. Sve počnete na vreme, ali se deca stalno razvlače i uvek imaju još nešto da urade. Isto tako, često kasnite na svoj posao, jer ne možete da razbudite klince za vrtić ili školu.

Kao sasvim normalan ishod nastaje nervoza. Postalo Vam je sasvim normalno da jurite, žurite i budete nervozni u ovakvim situacijama. Zbog toga izbijaju razne rasprave, kako sa decom, tako i sa mužem. To zaista ne mora tako da se završi. Polako udahnite i pročitajte sledeće savete.

Pre nego što ovo postane Vaš stalni posao, popričajte sa Vašim suprugom. Objasnite mu koliko Vam ove aktivnosti donose stresa na samom početku dana. Ukoliko razgovor vodite bez visokog tona i rasprave, govoreći o svom umoru i osećanjima, suprug će Vam sigurno pomoći. Mnogo je lakše ako se oboje uključite u ove aktivnosti i podelite posao. Nigde ne piše da se sa ovim mora boriti samo mama. U skladu sa Vašim radnim vremenom, podelite posao oko spremanja dece. Nema mesta izjavama: „Ali, ti to bolje radiš.“ Unapred se dogovorite ko će i šta raditi. Posle nekog vremena biće Vam mnogo lakše.

Ukoliko znate da uglavnom kasnite 15 minuta, navijte budilnik ranije ili počnite 15 minuta ranije da se spremate. Ovo ne važi samo za Vas, već i za Vašu decu. Ukoliko se jako teško bude, probudite ih ranije. Neka uveče odu ranije u krevet. Možda u početku neće uspeti, ali ako budete uporni i svakog dana ih budite 15 minuta ranije, biće umorniji. Poslušaće Vaš savet.

Ukoliko su Vaša deca starija, možete i njima navijati budilnik. Nigde ne piše da ih uvek Vi morate buditi. U početku će se desiti i da zakasne u školu ili vrtić. Pustite ih. Nemojte im pravdati časove. Ali, pre svega ovoga im objasnite situaciju. Recite im da su već dovoljno odrasla da se sami mogu probuditi. Recite im otvoreno da im nećete pravdati časove, ukoliko se ne probude na vreme. A onda ostanite pri toj svojoj odluci. Ukoliko im se desi da zakasne, a Vi im ipak opravdate taj čas, oni će znati da ćete im i sledeći put pomoći. Na taj način se neće naučiti odgovornosti.

Iako ste mama i zadatak Vam je da brinete 24 časa dnevno, pokušajte da ispoštujete dogovor oko budilnika, ustajanja i spremanja. Naravno, sve zavisi od uzrasta Vašeg deteta. Ali, kada jednom krenete, nema popuštanja. Vaše dete može kasniti u školu i nedelju dana. Shvatiće da će imati mnogo neopravdanih časova i biće odgovornije. Ustaće iz kreveta posle prve zvonjave telefona ili sata. A kod Vas nema mesta suzama i nerviranju. Budite čvrsti!

Ovaj zadatak Vam može pasti veoma teško. Ali, sami odlučite: da li ćete se boriti i dalje na stari način, sa sve kašnjenjem i raspravama ili ćete preuzeti drugi model. Iskustvo pokazuje da je mnogo teže majci koja mora ostati čvrsta i uporna, nego samoj deci.

Kao i iza mnogih drugih poduhvata sa decom, važno je ostati čvrst i dosledan. Ne zaboravite ko ima ulogu roditelja. Ukoliko Vam sve ovo teško pada, setite se da sve  radite za dobrobit Vaše dece i porodice. Deca na vreme moraju naučiti kako da budu odgovorna i samostalna. Pokažite im kako se to radi. Neka uče na Vašem primeru. Ukoliko budete manje nervozni, bićete zadovoljniji sobom i to će se sigurno preneti i na odnos sa decom u suprugom.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor