Najčešće predrasude vezane za roditeljstvo

Roditeljstvo je jedna od najlepših i najznačajnijih uloga u životu. U pojedinim fazama može biti izuzetno naporno, ali je samo jedan trenutak dečije sreće dovoljan da se sve to zaboravi. Za roditeljstvo nas niko ne sprema. Poslednjih godina postoje organizovane radionice, škole roditeljstva i udruženja koja nam mogu pružiti određenu podršku.

Većina nas ima različitih predrasuda vezanih za roditeljstvo. Smatramo da je dovoljno samo mnogo ljubavi i da će sve biti u redu. Međutim, u praksi nije uvek tako. Evo nekoliko najčešćih predrasuda:

  • Ja neću biti takav roditelj! Pre nego što i sami postanemo roditelji, svedoci smo različitih neprijatnih situacija između roditelja i dece. Vidimo sve greške koje prave ostali roditelji. Tačno znamo šta bismo mi uradili u takvoj situaciji. Međutim, kada i sami postanemo roditelji stvari se menjaju. I mi ponekad bivamo nervozni, razdražljivi, viknemo na svoje dete, preterano reagujemo, itd.
  • Moje dete neće biti takvo! Kad god šetamo ulicom, možemo naići na dete koje plače, suprotstavlja se svojim roditeljima, baca se po podu i ponaša onako kako ne treba. Uvereni smo da su samo roditelji odgovorni za takvo ponašanje i smatramo da naše dete 100%  neće biti tako nevaljalo. Onda i sami postanemo roditelji i vidimo da su povremene neadekvatne reakcije deteta sasvim normalne.
  • Čim se dete rodi, roditelji će intuitivno znati šta trebaju raditi. Iako se mnogi od nas dugo i opširno pripremaju za ulogu roditelja, ni sami ne znamo šta nas čeka. Ne znamo ni kako da držimo bebu, kako da dojimo, kako da je kupamo, kako da se postavimo u određenim razvojnim fazama…
  • Prema detetu ćemo u svakom trenutku osećati samo beskrajnu i bezuslovnu ljubav. Bez obzira koliko strpljenja imali, dete će Vas ponekad zaista izbaciti iz takta. Bićete ljuti, bespomoćni, tužni, nećete znati šta da kažete i kako da reagujete… Naravno, volećete ga sve vreme najviše na svetu, ali ćete osećati i druge emocije.
  • Ukoliko sve uradimo kako treba, deca neće biti neposlušna. Svaki roditelj, bez obzira koliko se trudio, napravi neku grešku. Ponekad ćemo doći umorni sa posla, ponekad će nam se spavati, ponekad će nas iznervirati partner i nećemo imati baš toliko živaca za dečije nestašluke…
  • Bićemo hrabri u svakom trenutku. Kada postanete roditelji, počinjete da se plašite stvari i situacija o kojima nikad niste ni razmišljali. U isto vreme ste i najhrabrija i najplašljivija osoba na svetu. Postanete isuviše emotivni kada je u pitanju Vaše dete.
  • Ako se lepo organizujete, uvek ćete imati vremena za sebe. Dobra organizacija je zaista potrebna. No, ponekad nećete stići da se istuširate, operete kosu, izaći ćete do prodavnice u prljavoj trenerici… Osim, ako imate osobu koja će biti uz Vas u svakom trenutku. Tada stvari postaju zaista lakše.

Neke stvari Vam neće padati teško, druge će Vas izbacivati iz takta. No, nemojte biti strogi prema sebi. Dajte sebi vremena. Čovek se zaista na sve navikne. Pa čak i na manjak sna i svakodnevni umor.

Edukujte se, posećujte radionice, pričajte sa drugim roditeljima. No, budite uvereni da se teorija i praksa neće poklapati u svakom trenutku. Ukoliko Vam u bilo kom trenutku bude teško, obratite se za savet psihologu ili psihoterapeutu.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor