Kada je vreme za drugo dete?

Mama ste. Znate da ne postoji ništa lepše od tog osećaja. Ali, isto tako, mama je jedna od najtežih profesija koje postoje. Nespavanje i obaveze oko deteta Vam i ne padaju toliko teško. Ono što je najteže jesu sve brige, strahovi i večita roditeljska pitanja: „Šta ako…?“

Postoje mnoge „teorije“ o tome kada je pravo vreme za drugo dete. Jedni Vam kažu: „Ma, odradi to jedno za drugim. Posle je teško kada je među decom velika razlika. Ovako sve odradiš, pa si posle mirna.“ Drugi kažu: „Joj, nemoj prebrzo ostati ponovo trudna. Uživaj u detetu. Kako ćeš sve postići sa dvoje, ionako je dovoljno teško.“ Treći govore o važnim razlikama u godinama, sa sve činjenicama koje stoje iza njih: „Velika je razlika od pet godina. Kako ćeš?“

Iako postoje mnoge pozitivne i negativne strane, vezane za sledeće dete, počev od razlika u godinama, preko posla i posvećenosti prema detetu, pravi odgovor na ovo pitanje ne postoji.

Svaka žena različito doživljava trudnoću. Neke imaju sreće, pa je gotovo i ne osete, sve do devetog meseca, dok druge prolaze kroz brojne fizičke i psihičke probleme. Isto tako, sam doživljaj porođaja je i te kako subjektivan. Neke žene se porode brzo i lako, druge se dosta pomuče. Strah od samog porođaja ženu može pratiti duži vremenski period. Dani posle porođaja mogu proći savršeno sa odlaskom iz porodilišta nakon dva dana, dok se neki dugo zadrže zbog brojnih komplikacija kako majke, tako i deteta. Uz sve ovo, zavisi i na kakve lekare i sestre nailazite u porodilištu. Postoji stručno i nestručno osoblje.

Vi najbolje znate kako se osećate. Najbolje znate kroz šta ste sve prošli tokom trudnoće, porođaja, ali i kasnije, tokom nege novorođenčeta. Medicinski stručnjaci kažu da je potrebno oko godinu dana kako bi se organizam u potpunosti oporavio i sve vratilo na pređašnje stanje.

Setite se kako je bilo sa prvim detetom. Najvažnije je da postoji ljubav i sloga među bračnim partnerima, želja za decom i spremnost. Sve dok mislite da iz nekog razloga ne možete da podnesete još jednu trudnoću, porođaj, nespavanje i sve ostalo što donosi briga oko male bebe, znači da niste psihički spremni.

Nemojte da se opterećujete pritiscima od strane šire porodice, prijatelja, komšija i društva generalno. Vi i Vaš partner trebate da odlučite kada i da li ćete imati sledeće dete. Vi znate u kakvoj ste ulozi, kako se odvijaju stvari na privatnom i poslovnom planu. I niko drugi ne treba da se meša u tu odluku.

Oko Vas su svi pametni. Svi razumeju kroz šta ste prošli, čak i bolje od Vas samih. Svi imaju najpametnije savete, iako velika većina njih nije ni bila u toj ulozi. Svi znaju kako je lepo ili strašno.

Pravo vreme postoji. Ali je ono individualno i drugačije za svaku ženu i majku. Kad se budete šetali i kad ne budete mogli da odvojite pogled od malih beba, kad budete stalno pričali o tome kako bi bilo lepo ponovo imati malu bebu, kad budete rekli sebi: „Da, znam, bilo je teško i naporno, ali…“, tada je pravo vreme da se „bacite na posao“ i imate drugo dete.

Preduslov svega jeste funkcionalan i zdrav brak. Dete je uvek na prvom mestu, ali za njegovu stabilnost  su neophodni roditelji koji se vole i koji se slažu. Detetu je najvažnija porodična stabilnost, ljubav, pažnja i podrška. Pre nego što ćete sve ovo pružiti svom detetu, potrebno je da i Vi kao individua budete srećni i zadovoljni. Zato, sami odlučite!

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor