Koje greške dovode do brzih razlaza?

Brak je zajednica koju čine dvoje, tako da se obe strane moraju truditi i ulagati. I bez obzira na sve, nikad ne možete znati šta će se dogoditi sutra. Međutim, poslednjih godina je sve više kratkotrajnih brakova. Parovi se razvedu već nakon godinu dana ili nešto duže. Koje to greške dovode do ovako brzih razlaza?

Zaljubljenost. Ona je divna. Međutim, često je porede sa određenom vrstom ludila. Ona može trajati nekoliko meseci, a najčešće oko godinu dana. U tom periodu naš partner je savršen, kao i naš odnos. Sve je lepo i romantično. Ali, nemojte srljati i žuriti u brak. Niko nije savršen. Pa čak ni Vi. Treba vremena kako bi se dvoje ljudi upoznalo sa svim svojim manama i vrlinama. Tek kada shvatite da Vaš partner ima brojnih mana, ali mana sa kojima možete živeti, pređite na sledeći nivo – brak. Zvuči jednostavno? Da li je baš tako?

Poreklo. Svi mi potičemo iz različitih porodica. Imamo određene vrednosti, navike i obaveze koje su nas naučili roditelji. Kada dvoje počinju zajednički život to znači da potiču iz veoma sličnih porodica i neguju zajedničke životne vrednosti. Mnogo faktora mora da se podudari. Nije se dogodila nikakva magija koja je spojila dve osobe. Osim fizičke privlačnosti, te dve osobe imaju veoma sličan način razmišljanja o svim velikim i važnim životnim pitanjima. Ukoliko Vam se život u potpunosti razlikuje jedan od drugog, ne znači da nećete uspeti, ali se o svemu morate dogovarati i pronaći zajedničko rešenje za sve predstojeće probleme. Komunikacija je svakako presudna.

Očekivanja. Mnogi očekuju da će im bračni život biti kao u bajci. U početku braka ili veze to zaista može biti tako, ali ne potraje. Na red dolaze svi problemi koje Vam život nameće: posao, obaveze, odgovornosti, deca… Ponekad se zbog posla i obaveza vidite sa partnerom tek uveče kada sve obavite. I tada dolazi do razočarenja. Vi ste očekivali da će biti drugačije. Očekivali ste da ćete sve raditi zajedno i da će svaki minut biti idealno. Realnost je malo drugačija. Brak ima svojih uspona i padova. Bitno je da znate kako da se postavite u problematičnim situacijama i zajedno dođete do rešenja.

Osećanja. Kada sa nekim provodite mnogo vremena, počinjete sve bolje i bolje da ga upoznajete. Shvatate da Vaš partner nije uvek divno raspoložen. Shvatate da on ume biti i umoran, neispavan, neraspoložen, zabrinut, ljut…Kao i Vi. Niko od nas nije raspoložen 24 časa dnevno. To je nemoguće. Ali, važno je da vodimo računa o osećanjima drugih ljudi, pogotovo onih nama bliskih. Čak i kada smo ljuti i nervozni. Zbog toga je od izuzetne važnosti da provedete mnogo vremena sa svojim partnerom i što bolje ga upoznate, jer se niko ne može baš tako dugo pretvarati.

I na kraju, komunikacija. Ona je najvažnija u svakom odnosu. Veoma je važno da znamo adekvatno da razgovaramo, čak i onda kada smo ljuti i neraspoloženi. Od povlačenja, durenja, ćutanja i stavljanja problema pod tepih nemate ništa. Što pre to shvatite, bolje po Vas. Uspešan brak imaju partneri koji razgovaraju o svemu, zajednički pronalaze rešenje, često prave kompromise. Ali, važno je da to rade obe strane. Ukoliko se samo jedna osoba trudi, uskoro će postati nezadovoljna. Niko ne želi samo da daje, a da ne dobija ništa zauzvrat.

Zato, dobro razmislite šta želite. Ne žurite i uživajte dok upoznajete neku osobu. Takvi smo kakvi smo. Ukoliko mislite da će se neko promeniti samo zato što je ušao u brak, znajte da niste u pravu. Ukoliko imate problema koji su veliki, nemojte misliti da će ih brak rešiti sam od sebe. Verovatno će ih samo pogoršati.

Posetite neku od psiholoških radionica koje su namenjene partnerima koji žele da stupe u brak. Prikupite što više validnih informacija. Obratite se stručnjaku za pomoć. Problemi se nikad neće rešiti sami od sebe. Za promenu je potreban trud.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor