Da li se svađate oko novca?

Novac i finansije su jedan od čestih uzroka svađa kod bračnih partnera. S’obzirom na težinu situacije kroz koju prolazimo godinama i vekovima, novac je jedan od najčešćih razgovora koji vode bračni partneri. Gde god odete sa svojom decom, Vi ćete čuti ostale roditelje kako pričaju o ceni vrtića, hrane, novih patika, knjiga za školu, rate za kredit, itd.

Zaista je stresno kad iz dana u dan, iz meseca u mesec, iz godine u godinu pokušavate da skrojite računicu za kućni budžet. Mnoge porodice žive teško. Ni sami ne znaju kako preguraju sve to kroz šta prolaze. Rade od jutra do mraka za novac koji im nije dovoljan. Zbog toga često rade i po dva posla. Nisu sa svojom decom i partnerima, iako bi to želeli.

Često se našalim o našem narodu i kažem da smo mali genijalci koji su naučili jednu veoma tešku veštinu: „Kako pregurati do 1. u mesecu“. Kao rezultat svega ovoga javlja se ogroman pritisak i stres, rasprave i svađe sa decom i partnerima, nezadovoljstvo koje se samo nagomilava i ljudi pucaju po šavovima. Iako su okolnosti veoma teške, pokušajte da uradite sledeće:

Budite pozitivni. To ne znači da trebate da verujete u bajke i budete nerealni. To samo znači da budete svesni da u trenutnoj situaciji radite najviše što možete. Ne sedite kod kuće i čekate da Vam neko dođe sa džakom novca (iako se ne bismo bunili zbog toga). Vi ste vredni, radni i svako od Vas doprinosi onoliko koliko može.

Ne iskaljujte se na partneru ili deci. Vi ste jedna porodica i zajedno prolazite kroz sve probleme koji su Vas snašli. Niko od Vaših članova nije kriv zato što se nalazimo u teškoj situaciji. Trebate biti jedno drugom podrška.

Ukoliko se posvađate svaki put sa svojim partnerom kada pričate o novcu, napravite predah. Probajte da pričate tiše i ne napadajte svog partnera. Pronađite zajednički plan. Napišite ih na papiru. Glasajte za onaj za koji smatrate da je najbolji. Napišite čega biste mogli da se odreknete ovog meseca, kako biste imali dovoljno novca.

Razmislite da li ste kupili nešto što Vam sada i nije tako neophodno? Najbolje je sve staviti na papir. Zapišite koliko novca Vam ode za hranu, decu, račune, prevoz, potrebštine za kuću, itd. Ukoliko ne znate, pokušajte da zapisujete gde trošite svoj novac. Zaprepastili biste se kada biste videli koliko Vam mesečno odlazi na cigare, grickalice, slatkiše, brzu hranu…

Pronađite zajednički plan i držite se toga. Na taj način ćete imati veću kontrolu u rukama i biće Vam lakše. Imajte u vidu da Vaš partner treba da Vam bude podrška, a ne izvor stresa.

Ukoliko shvatite da se veoma često svađate oko novca, potražite pomoć stručnjaka. Domovi zdravlja imaju svoje psihologe koji besplatno daju svoje usluge. Iskoristite tu povoljnost. Pitajte ih za savet. Često se organizuju i radionice koje Vam daju smernice za razne bračne i životne probleme. Posetite ih.

Nemojte dozvoliti da Vam novac do te mere utiče na život. Ne morate pratiti sve trendove koji se nameću. Umesto da ih kupite, postoje stvari koje možete napraviti sami.

Provedite vreme sa svojim detetom i sami napravite neku igračku. Nemojte kupovati odmah sve što izađe na tržište. Vreme sa detetom je mnogo bitnije od nove igračke.

Priuštite sebi malo odmora sa partnerom. To ne mora biti neki fensi restoran i večera. Odvedite decu kod deke i bake za vikend. Ostanite kod kuće i zajedno spremite večeru. Pogledajte neki film ili bilo šta što je po Vašem ukusu.

Nemojte se udaljiti jedno od drugog zbog novca. Naučite da komunicirate na pravi način. Napravite plan. Sve to oduzima malo više vremena i truda, ali neće biti uzaludno. U pitanju je Vaš brak i Vaša porodica. Ne postoji ništa drugo za šta ćete se više založiti.

O. B.

Diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor