Kako razgovarati sa decom o novcu?

Svi smo svedoci teške finansijske situacije u zemlji. U parkovaima, na igralištima i svim okupljanjima se razgovara o novcu i tome kako porodice preživljavaju do 1. u mesecu. Svaki uzrast deteta iziskuje dosta novca. To je neminovno.

Dok su bebe treba im dosta pelena i mleka. Srećne su mame koje mogu samo dojiti. Kada prohodaju treba im novca za kvalitnu anatomsku obuću, koja nije nimalo jeftina. Nove stvari za vrtić, školu, rate za nove knjige, džeparac, patike…

Međutim, mnogi roditelji ne pričaju sa svojom decom o tome koliko zaista mogu, a koliko ne mogu da im priušte. Deca dolaze tužna iz škole, jer neka deca imaju najnovije modele mobilnih telefona, lap topova, tableta, smart pad-ova… I roditelji čine sve da svojoj deci nabave sve najnovije modele, iako pozajmljuju novac, podižu kredite, itd.

Bez obzira koliko Vam deca bila mala, ona moraju imati barem neki uvid u realnost. Ne mogu misliti da živimo u bajci u kojoj je moguće ostvariti svaku njihovu želju. Zbog čega će se ona truditi, ako im je sve na dohvat ruke? Roditelji rade nekoliko poslova, kako bi mogli da otplate nepotrebne kredite?

Deca im imaju najnoviju tehnologiju, dok su roditelji na poslu. Ko vaspitava tu decu? Ko provodi kvalitetno vreme sa njima? Da li mislite da vrtići i škole mogu odraditi posao roditelja, bez obzira koliko kvalitetni bili? Da li mislite da dete treba provoditi ceo dan kod deke i bake, bez obzira koliko im oni ljubavi pružali?

Roditelji, razgovarajte sa svojom decom! Dete treba da bude upućeno u sve što se dešava oko njega. Naravno, biraćete reči koje su prilagođene uzrastu Vašeg deteta. Ukoliko nemate dovoljno novca za neke nepotrebne stvari, objasnite to svojoj deci.

Nemojte im govoriti o siromaštvu. Nemojte im pričati o svojoj zaradi kao o nečemu čega oni treba da se stide. Vi veoma marljivo radite za svoj novac. I bez obzira kolika Vam je plata, deci ne treba prenositi to kao nešto što je nepovoljno, strašno, sramota, itd.

Ne zaboravite da ste Vi ti koji ćete im preneti način na koji posmatraju novac. Nemojte se toga stideti. Recite im kako stvari stoje. Recite im da ne možete priuštiti za najnoviji model telefona, ali im možda možete priuštiti nešto što im je zaista potrebno.

Naučite svoje dete da radi. Kada bude dovoljno veliko, može komšinici pokositi travu ispred kuće, otići po namirnice ili prošetati psa.

Nije sramota nemati dovoljno novca. Sramota je kada ne poznajete svoje dete. Sramota je kada ne provodite sa njim kvalitetnog vremena, pa to pokušavate da nadoknadite skupim poklonima. Sramota je kada ste toliko sebični i mislite samo na sebe, dok Vam decu vaspitavaju deke i bake, dadilje ili kućne pomoćnice.

Kvalitetno detinjstvo ne zavisi od količine novca. Kvalitetno detinjstvo zavisi od vremena koje će roditelji uložiti u svoje dete. Kvalitetno detinjstvo zavisi od strpljenja i ljubavi koju pružate. Kvalitetno detinjstvo zavisi od toga da li ste stalno umorni i nervozni ili pružate i poslednji atom snage kada je u pitanju Vaše dete.

Nikad se ne zna. Možda ćete sutra naleteti na bolje plaćen posao. Novac je najlakše potrošiti. Mnogo teže je uraditi nešto zaista korisno za Vaše dete. Bez obzira koliko novaca imate ili nemate, nemojte zaboraviti da postoje mnogo važnije stvari – ljubav i pažnja kojom odgajate svoje dete. Ličnost deteta ne zavisi od visine Vaše plate, već od vremena i truda koje ćete mu posvetiti.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor