Stvari koje brak čine lepšim

Mnogi faktori utiču na zadovoljstvo u braku. Veoma je važno da nas druga osoba voli, poštuje i podržava. Ali, koje su to stvari koje bračni život čine lepšim? Mnogi su zaboravili na ove „detinjaste“ sitnice.

Osmeh. Bez obzira na svakodnevnicu i probleme sa kojima se suočavate, veoma je važno da se i dalje smejete. Najlepše je kada Vas Vaš dugogodišnji partner zna nasmejati u svakoj situaciji. Humor je veoma važan za svaku vezu. On smanjuje stres, a određeni problemi izgledaju manje strašni.

Vikendi. Kako je lepo kada ne radite i kada vikendom duže spavate. Kad otvorite oči, Vaš partner je pored Vas. Razmenjujete nežnosti i grejete se, iako je napolju veoma hladno.

Deca. Roditeljstvo zna biti i te kako naporno. Ali, svaki roditelj će se složiti da su sve najlepše stvari koje su im se dogodile, vezane za njihovu decu. Bez obzira koliko Vam je težak dan, njihov osmeh i zagrljaj Vam briše sve probleme.

Šetnje. Najlepše su jesenje šetnje u dvoje. Zato, uhvatite svog partnera za ruku i napolje. Uživajte u priči, sladoledu i kokicama. Lepo je kada imate nekog kome ćete prepričavati svoj dan, bez obzira koliko naporan bio (dan, ne partner).

Filmovi. Volite da gledate filmove? Namestite se u svom udobnom kauču i veče može da počne. Ukoliko imate decu, možete pogledati i neki porodični film ili crtać kojem ćete se sigurno nasmejati.

Izlet. Opustite se makar na sat vremenu u nekom obližnjem parku. Ponesite užinu i ćebe. Gledajte u nebo i lišće iznad Vas. Pričajte sa svojim partnerom. Jednostavno uživajte!

Zajedničko spremanje večere. Odlučite šta ćete večerati. Nabavite sastojke. Podelite se ko će šta da radi. Bitno je da se dobro zabavljate. Nema veze i ako u nečemu pogrešite.

Poruke. Pretrpani ste poslom. Ne znate kuda biste pre. U tom trenutku Vam stiže poruka od partnera: „Znam da si u gužvi, ali samo da ti javim da te volim“. I odmah navlačite osmeh na lice.

Da, znam, Vi ste u braku već sto godina i potpuno ste zaboravili na sve navedene stvari. Pomislili ste: „Kako je lepo biti mlad. Sve ovo sam i ja radio/radila pre … godina“. Mladi ste onoliko koliko se osećate. Nema razloga da ne pokušate. S’vremena na vreme sebi moramo priuštiti da budemo deca. Pa čak i ako imate decu, koja imaju decu. Bićete mnogo zadovoljniji. Uradite nešto „ludo“ sa svojim partnerom. Osvežićete svoj brak i ponekad tako dosadnu svakodnevnicu.

Sva istraživanja i praksa pokazuju kako zadovoljstvo u braku posle određenog broja godina počinje da opada. Problemi koji su svakodnevno oko nas, učine svoje: deca, posao, obaveze… Ali, zaboravljate jednu stvar: u brak se mora neprestano ulagati. Svakog dana. To činimo sitnicama, koje nam ne oduzimaju mnogo vremena. Zato, budite kreativni. Dozvolite sebi neku ludost ili glupost koja će Vaš brak učiniti kvalitetnijim.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor