Bliže se praznici i kupovina poklona…

Svi koji imaju malu decu, znaju koliko im znači kićenje jelke, paketići i susret sa Deda Mrazom. Takođe, roditelji znaju da u decembru mesecu moraju sakupiti više para nego prethodnih meseci, kako bi mogli da isprate sva ta dešavanja.

Pitam se, čemu sve to? U redu je okititi jelku i pomalo ukrasiti kuću. Ali, roditelje niko ne pita da li imaju novaca za sve te dodatne ukrase, predstave, poklone koji se dele svim članovima uže i šire rodbine.

Svi mi shvatamo da je reč o marketingu, ali se tome ne odupiremo. Znate li da ima porodica koje u ovom mesecu podignu neki „mali“ kredit koji otplaćuju narednih meseci? Sve oko nas blješti i šljašti, a mislim da čak ni roditelji sa većim primanjima ne mogu priuštiti baš sve što njihova deca požele.

Mnogi uz sve to odlaze na zimovanje. Kada sve saberete, decembar nas skupo izađe. Kada prođe ta praznična euforija, mnogo toga bacamo. Shvatamo da nam ni pola od tih stvari nije bila potrebno. Povećavamo zalihe nepotrebnih stvari koje ne znamo gde ćemo držati.

Zbog čega, za promenu, ne biste to vreme darivanja proveli kvalitetno sa svojom porodicom? Zbog čega im ne biste poklonili jedan poklon, simboličan, a onda budete zajedno? To ne mora biti zimovanje, jel većina ni ne može da ode. Crtajte sa njima, igrajte se, pravite sneška ukoliko ima snega. Posetite svoju rodbinu negde na selu, sigurno će se radovati Vašem dolasku.

Budite svesni svoje realnosti. Deca moraju znati da ne mogu imati baš sve što požele. Moraju znati da mnogo radite kako biste im obezbedili najosnovnije. Kupite im ono što im je zaista potrebno. Ono što obavezno morate proveriti, jeste da li im nedostaje  Vašeg vremena, ljubavi, pažnje… Verujte mi, to je mnogo važnije od svih šljaštećih ukrasa i novih igračaka.

Učestvujte u novogodišnjoj euforiji, ali nemojte dozvoliti da ona prevaziđe sve moguće granice i finansije. Nemojte grcati u dugovima, kako bi Vaše dete dobilo igračku koja će mu dosaditi nakon pola sata igre.

Pripremite omiljeni kolač sa decom, osmislite zajedničke aktivnosti, igrajte društvene igre, pravite pahuljice od papira, izlepite prozore i njihovu sobu… Sve se to može postići i nekim skromnijim budžetom.

Nemojte se osećati krivim, ukoliko ne možete rodbini kupiti nešto veliko i skupo. Ukoliko Vam davanje poklona baš toliko znači, počnite da štedite novac par meseci ranije. Nemojte dizati kredit i zaduživati se bez potrebe. Mnogo je bolje pružiti deci skroman savet, nego ružičastu realnost koja ne postoji. Kada malo porastu  i shvate istinu, pad će ih mnogo više boleti. Ne obmanjujte ih i ne preterujte.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor