Borba za moć u braku

Poslednjih godina sve više govorimo o ravnopravnosti na svim poljima. Bivamo sve glasniji i sve se više borimo za svoja prava. Dobijamo sve više informacija, edukujemo se, obrazujemo se, tražimo ono što želimo. Tako je i u braku. Parovi su ravnopravniji. Više dele obaveze. Naročito oko dece. U parkovima i igralištima je sve više tata koji uživaju u čarima svog deteta.

Iako stanje još uvek nije idealno, bolje je nego što je bilo ranije. Žene će reći da imaju mnogo više obaveza, jer pored svakodnevnog posla, imaju i obaveza po kući. One se najviše bave decom. Muškarci se neće složiti sa ovom konstatacijm, jer su se poslednjih godina stvarno potrudili da budu bolji.

Na svu sreću, sve je manje onih muškaraca koji kažu da se mora znati ko u braku nosi pantalone. Svi ćemo se složiti da je ravnopravnost i te kako poželjna. Ukoliko poštujemo našeg partnera, ukoliko delimo obaveze i dogovaramo se, mnogo je više prostora za ljubav, intimnost, otvorenost i iskrenost. Lakše je kada znamo da svom partneru možemo reći ama baš sve.

Partneri koji su u braku imaju nekoliko uloga. Oni su ljubavni partneri, roditelji, poslovni ljudi, prijatelji…A danas se živi i te kako brzo. Treba napraviti ravnotežu između svih ovih uloga. To nije nimalo lako. Zbog toga negujte odnos sa Vašim partnerom. Nemojte se međusobno nadmetati i takmičiti. Treba Vam podrška, neko na koga se možete osloniti u svakom trenutku. Ukoliko u svom partneru vidite osobu koju morate da prestignete u bilo čemu, taj osećaj bliskosti može izostati. Ukoliko je bračni odnos zadovoljavajuć, imate želje i snage za različite životne poduhvate. Lakše je kada niste sami i kada Vam neko daje vetar u leđa.

Odnos u kojem ne postoji borba za moć, barem ne ona intenzivna i konstantna, oslobođen je nepotrebne tenzije. Partneri pomažu jedno drugom. Kod takvih parova nećete čuti izjavu: „To nije moj posao. Ti si zadužen/a za to.“ Ovi parovi uskaču jedni drugima u pomoć. Oni su se namerno ili nenamerno podelili u određenim obavezama i svako ima svoj deo domena u kojem najbolje funkcioniše, ali kada prigusti, kada suprug treba da ode na fudbal ili kada žena treba da ode kod frizera, njima nije problem da preuzmu obaveze svog partnera. I to ne prebacuju jedno drugom. Ne broje na prste ko je koliko puta imao vremena za odmor i opuštanje. Jednostavno su tu. Kad god zatreba. I nemaju problem sa tim što će muškarac nekad oprati sudove ili žena pokositi travu.

Ukoliko osetite da je Vaš partner dominantan u bilo kom pogledu, a Vama to ne prija ili se osećate inferiorno, popričajte sa njim. Recite mu kako se osećate. Objasnite mu zbog čega mislite da treba da bude drugačije. Svako od Vas ima pravo na jednakost i ravnopravnost. Svako od Vas ima pravo na osećanje poštovanja. Jednaki ste. Bez obzira na pol, poreklo, boju kože, veroispovest, nacionalnu pripadnost, obrazovanje, posao, visinu plate… Ljudi se dele na dobre i loše. I nikakva drugačija podela ne bi trebala da utiče na Vaš sud. Ukoliko smatrate da borba za moć zauzima veliki deo Vašeg odnosa, obratite se stručnjaku za pomoć. On će sagledati stvari sa neutralne tačke.

Vaš partner i Vi ste drugačiji. Ponekad ta različitost dolazi manje, a ponekad više do izražaja, ali ukoliko imate dovoljnu dozu strpljenja i razumevanja, na dobrom ste putu da stvorite i održite kvalitetan odnos.

Borba za moć postoji u svakom bračnom odnosu. Ona se ogleda u bezazlenim stvarima, recimo, koji ćete TV program gledati ili kuda ćete otići na večeru. Ali, ne zaboravite da ćete uspeti jedino ako funkcionišete kao par, a ne kao jedna jedinka. U redu je da ponekad bude po Vašem, ali je isto tako u redu da ponekad bude i po njegovom/njenom. Kompromis i dogovor su jedini načini da prevaziđete borbu za moć u Vašem odnosu. Ponekad će biti po Vašem, ponekad ćete popustiti, ponekad ćete naći neko sasvim treće rešenje. Sve je to deo života, deo braka, deo ljubavi. Ako želite da bude sve po Vašem, onda Vam partner ni ne treba, zar ne?

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor