Da li ste roditelj ili prijatelj?

Biti roditelj je jedan od najtežih poslova. Ništa u životu nije istovremeno toliko teško i lepo. Zbog toga svakog dana imamo brojnih nedoumica u vezi roditeljstva. Niko na svetu Vam ne može dati recept uspešnog roditeljstva. Mnogo toga zavisi od Vas, deteta i situacija u kojima se nalazite. Niko Vam neće reći: „Dodaš 500 grama ljubavi, 200 grama nežnosti i 200 grama autoriteta.“

Ali, postoje određene smernice koje se mogu pratiti. Detetu je potrebno mnogo ljubavi. Stalno čujem priče: „Nemoj mnogo maziti svoje dete. Nemoj ga često hvaliti. Uobraziće se.“ Ne slažem se sa tim. Detetu treba ljubavi i u tome ne treba postojati nikakav vid štednje. Ali, osim ljubavi, detetu je potreban i učitelj. Neko ko će ga voditi kroz život do trenutka dok ono ne bude moglo samo. Neko ko će uvek biti tu za njega, ali isto tako prepoznati trenutke u kojima ga moramo pustiti da bude samostalno. Neko ko će imati dovoljno snage da ga pusti da pogreši, jer je to jedini način da nešto i nauči.

Roditelj u mnogim situacijama treba biti prijatelj svom detetu. Važno je da gradite odnos u kojem će dete moći da Vam se obrati u svakom trenutku. Važno je da dete ima osećaj da ste tu kada „prigusti.“ Ali, roditelj ne treba biti samo prijatelj. Postoje brojne situacije u kojima ćete morati i da podviknete ili nešto ne dozvolite svom detetu. Tada će biti sigurno ljuto na Vas. Možda će Vam reći da Vas ne voli. Ili još gore, da Vas mrzi. Ali, kao roditelj ćete izdržati te teške reči, jer znate da je to za njegovo/njeno dobro.

Roditelji svakodnevno strahuju od svoje uloge. Pitaju se da li su dobro postupili. Pitaju se do koje mere trebaju biti strogi ili ljuti. I sve dok razmišljate o tome i sve dok svakodnevno učite sa svojim detetom, Vi ćete biti dobar roditelj.

Ali, nemojte zaboraviti da ste Vi osobe koje provode najviše vremena sa detetom. I dete se ugleda na Vas. Ne možete reći da nije dobro i zdravo pušiti, očekivati od svog deteta da nikad u životu ne zapali cigaru, a Vi ste čitavog svog života pušač. Ne možete očekivati od svog deteta da u kriznim situacijama lepo razgovara sa Vama, ako mu Vi svašta kažete kada ste ljuti. Ne možete očekivati da ono lepo razgovara, ukoliko je stalno prisutno burnim svađama koje vodite sa svojim partnerom.

Od deteta ne možete ništa sakriti. Čak i kada je jako malo, ono će znati ako nešto nije u redu. Osetiće to. Nisu to nikakve natprirodne moći. Dete zna kako se Vi ponašate i izgledate kada je sve u redu i kada ste srećni i zadovoljni. Ali, isto tako zna da ste namršteni, ljuti ili na ivici suza kada Vam je teško. I to se na Vašem licu vidi. Zato, nemojte lagati svoje dete, ako Vi očekujete da ono ne laže Vas. Recite mu u čemu je problem, ali sadržaj i formu svoje priče prilagodite njegovom uzrastu.

Sve dok ste Vi zadovoljni svojim brakom, dok uspevate da balansirate između brojnih uloga koje imate kao bračni partner, roditelj, prijatelj, poslovni čovek ili žena, trebalo bi sve da bude kako treba. Greške u ulozi roditeljstva ćete uvek praviti. Niko nije izuzet od toga. Biti srećan i zadovoljan ne znači nemati problema. To je nemoguće. Biti srećan i zadovoljan znači znati kako rešiti probleme na adekvatan način u trenutku kada se pojave.

I zbog toga, nemojte biti tužni kada Vaše dete bude bilo ljuto na Vas. Nemojte odustajati i misliti da biti dobar roditelj ima samo svojih pozitivnih strana. Dobar roditelj je ponekad veoma teško. Recimo, dete Vam može preterati sa igricama. Kaznićete ga tako što ćete mu zabraniti kompjuter na sedam dana. Srce će Vam se cepati dok gledate njegovo tužno lice koje samo nije briznulo u plač. Ali, ako je preteralo i Vi izreknete kaznu, nemojte popuštati. Biti dobar roditelj u mnogim situacijama znači biti dosledan, strog i neomiljen kod deteta. I u tim trenucima Vas dete neće posmatrati kao svog prijatelja. Budite spremni na to.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor