Uključen vam je TV u prisustvu dece? Obratite pažnju!

Kao i svaki roditelj, sigurno se trudite najviše na svetu kako biste pravilno vaspitali svoje dete. Sigurno ste mnogo puta čuli o štetnom uticaju televizije na decu i pazite da ne provodi mnogo vremena na taj način. Međutim, smatrate da nije ništa strašno ako dete gleda TV dok Vi spremate ručak.

Kratko gledanje TV programa zaista ne mora biti štetno kada su u pitanju mala deca, ali samo pod jednim uslovom: morate sami birati sadržaj kojem se dete izlaže. Crtaći ili bilo šta drugo što se prikazuje, mora biti prilagođeno dečijem uzrastu.

Sada su već mnogi roditelji upoznati sa činjenicom da dete ne treba provoditi mnogo vremena uz crtaće i da je mnogo zdraviji neki drugi vid animacije. Ali, budimo realni. Ponekad zaista ne možemo imati deset ruku i biti na deset strana istovremeno, naročito ako smo u tom trenutku sami sa detetom, odnosno decom.

Ukoliko spremate ručak i ostavite Vaše dete ispred TV-a, vodite računa da to budu crtaći koji  su provereni ili koje ste već gledali. Umesto crtaća, možete im pustiti i dečije pesmice, što je i preporučljivije, naročito kada znamo kakvih sve crtaća danas ima.

Ono što nikako ne smete uraditi, jeste nasumično pustiti neki TV kanal. Sadržaj može biti veoma uznemirujuć za dete. Čak ga i neka bezazlena reklama može uplašiti. Ne zaboravite da dete ne može da razmišlja na nivou tridesetogodišnjaka i neće shvatiti ni ironiju ni šalu na način na koji ih shvata svet odraslih.

Reklame koje se emituju, uglavnom su namenjene odraslima.  Vi ste ti koji imaju kupovnu moć, pa čak i kada je u pitanju reklamiranje dečije igračke.

Nažalost, svedoci smo sve češćih realitija koji nas bombarduju sa svih strana. Njihov sadržaj ni u jednom jedinom trenutku ne može biti edukativan, niti pozitivan. Zbog toga nemojte zanemariti sve ono što i sami gledate u prisustvu Vašeg deteta, odnosno dece. Ne zaboravite da ste Vi modeli koje će dete pratiti. Ukoliko i sami pratite neadekvatan sadržaj, vodite računa da ga pratite u trenutku kada Vaše dete nije u blizini. Čak i kada gledate vesti, može se pustiti neki uznemirujuć sadržaj za koji ni Vi nemate stomak, a kamoli Vaše dete.

Isto tako, nemojte zanemariti ni uključen TV koji se ne gleda. Bez obzira što radimo nešto drugo, naš mozak nas iznenađuje lepezom sadržaja koje može pratiti. Vi možete kuvati ručak i razmišljati o tome šta trebate sledeće da uradite, ali ćete sigurno čuti i ono što se emituje na TV-u. Isto tako funkcioniše i Vaše dete. Ono se može igrati svojim igračkama, a istovremeno i „pohvatati“ sve ružne reči koje će čuti u pozadini. Nakon pola sata realitija koji se odvija negde u pozadini, dolaze Vam gosti na ručak, a Vaše dete puno ružnih reči koje ne znate odakle je pokupilo.

Ukusi su različiti. Svi mi volimo drugačije stvari. Neko voli da gleda sport, neko filmove, neko edukativne emisije o različitim putovanjima. Ali, kada ste roditelj, više ne razmišljate samo o sebi. Život Vam se zaista menja iz korena. Obraćate pažnju na stvari za koje ranije niste ni znali da postoje.

Budite odgovorni! Kontrolišite sadržaj koji se prikazuje na TV-u, dok još uvek možete da ga kontrolišete. Kada Vaša deca odrastu, sama će birati ono što će gledati i pratiti. U većini slučajeva, bićete još jedna mama ili još jedan tata koji odlazi na posao i u kolima peva neku dečiju pesmu. No, bolje da Vi pevate neku veselu pesmu, nego da Vaše dete prati neadekvatan sadržaj za svoj uzrast.

Nemojte se preplašiti. TV nije jedina stvar koja će uticati na vaspitanje i razvoj Vaše dece. Barem ne ukoliko ga dete gleda u nekoj umerenoj količini (što manje, to bolje). Ali, dete će posmatrati Vas. Sve što se ne uči u vrtiću ili u školi, naučićete ga Vi. Svesno ili nesvesno. Nemojte misliti da dete prati samo na verbalnom nivou. Dete posmatra svet oko sebe i sva čula mu pomažu u razvoju. Zbog toga nemojte zanemarivati način na koji razgovarate, hodate, radite po kući, rešavate probleme, itd.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor