Večito rivalstvo između braće i sestara

Kada je mlađa ćerkica stigla kući iz porodilišta, starija je bila oduševljena. Želela je da bude pored nje čak i kad spava. Htela je da učestvuje u svim aktivnostima oko kupanja, hranjenja, uspavljivanja… Međutim, to početno uzbuđenje je prošlo i sve je krenulo nizbrdo.

Shvatila je da više nije u centru pažnje. Do  juče smo svi sa oduševljenjem gledali u svaki  njen pokret, a sada tu pažnju deli. Pošto tek rođena beba zahteva mnogo više fizičke pažnje, nego devojčica od 4 godine, malo po malo počela je da se oseća ugroženom.

Više je nije brinuo njen plač, već je počeo da joj smeta. Kako je beba rasla, tako je mogla i da uhvati neku igračku koja je morala da se deli. Svaki gost je sa oduševljenjem gledao u malu bebu, dok je ona ostajala po strani. Kako je mlađa počela više da se kreće, tako je i više smetala starijoj devojčici. Problemi bivaju veći…

Sve je postalo takmičenje. „Da li si joj sipala istu količinu soka? Da li je dobila isti slatkiš? Koliko je ona mleka popila? Zašto je ona dobila cipele, a ja nisam (iako je dobila svoje nedelju dana pre ove kupovine)? Zašto mi je uzela  igračku? Zašto ne sprema igračke za sobom? Kada će da poraste i znati da se igra normalno, po pravilima igre“?

Da li Vam sve ovo zvuči poznato? Ne brinite, niste jedini. Konflikt između braće i sestara je normalna pojava. Ono što trebamo da učinimo povodom toga, jeste da ih naučimo da se raspravljaju na društveno prihvatljiv način i da se bore za sebe.

Objasnite im pravila. Recite šta je dozvoljeno, a šta ne. Nemojte živeti u nerealnoj idili i misliti da se Vaša deca nikad neće posvađati. To što se neko nikad ne posvađa sa nekim, ne znači da mu ništa ne smeta. To samo znači da svoje nezadovoljstvo drži u sebi i trpi na svoju štetu. Nemojte to zahtevati od njih. Neka Vaša porodica bude mesto gde će svako želeti da iznese svoje mišljenje, ali vodeći računa da pri tom ne povredi svog sagovornika na bilo koji način.

Usmeravajte ih, ali im dajte dovoljno slobode. Pustite ih da sami rešavaju svoje probleme. Nemojte biti sudija koji će se stalno mešati i odlučivati ko je u pravu, a ko ne. Kada dođu da Vam se tužakaju, recite im da tu prepreku  reše sa svojom sestrom ili bratom.

Učestvujući u konfliktima, Vaša deca neće naučiti samo kako će se svađati. Oni će osetiti i razočarenje, bliskost, oproštaj, razumevanje… Sve su to emocije sa kojima će se svakodnevno susretati u životu, tako da im je brat ili sestra najveći prijatelj sa kojim odrastaju i uče i dobre i loše stvari, ali na bezbedan način.

Opustite se malo. Prihvatite konflikte među decom kao normalne i videćete da će Vam odmah biti lakše. Posmatrajte ih na pozitivan način i pokušajte da ih učite što više možete. Ne zaboravite svoj primer i vlastito ponašanje u istim situacijama. Dete Vas posmatra svakog trenutka.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor