Izbacite iz stana (kuće) sve što vam ne treba

Primetila sam da je mamama sa malom decom svaki dan isti. U svakom momentu opterećuje nas  pranje sudova, brisanje, usisavanje, pranje veša, peglanje… Ono što nas najviše iscrpljuje jeste to brdo igračaka koje sklanjamo nekoliko puta na dan, ne da bi sve bilo idealno i na svom mestu, nego što zaista nemamo mesta da prođemo dnevnom ili dečijom sobom.

Orman nam je pun garderobe. Od toga ne koristimo ni pola. Sve čuvamo. Mislimo da ćemo za koju godinu stati u tu staru haljinu ili da će ti kaiševi i tašne biti ponovo moderni. O cipelama da i ne govorim. Sve nam to zadaje dodatnu glavobolju u smislu pranja, peglanja, slaganja…

Zbog čega to sebi radite? Poklonite prijateljici tu haljinu u koju više ne ulazite, a sve ostalo poklonite nekome kome je garderoba zaista potrebna. Sigurno imate komšije koje jedva sastavljaju kraj sa krajem. Malo truda i videćete da će Vas taj gest usrećiti.

Da li čuvate svu garderobu koju su Vaša deca nosila? Ukoliko ne planirate više dece, poklonite je. Nekome će taj Vaš višak mnogo značiti, a Vi ćete se rešiti stvari koje Vam samo skupljaju prašinu i zauzimaju mesto.

Nemojte pretrpavati decu igračkama. Ukoliko već želite sve da čuvate, izdvojite ono čime se Vaša deca najčešće igraju. Sve ostalo ostavite u nekoj kutiji i menjajte igračke. Posle određenog vremena zamenite postojeće igračke sa onima u kutiji. Vaša deca će ih zaboraviti, pa će se oduševiti i mnogo duže će im čuvati pažnju. Što je najvažnije, naučite decu da igračke sklanjaju za sobom. Odgovornost se stiče veoma rano. Stvorite im tu značajnu naviku.

Čim se rešite viška stvari, prodisaćete. Primetićete da imate mnogo više vremena za sebe. Nećete se toliko opterećivati oko nereda. Imaćete mnogo više vremena za igru sa decom. Bićete manje umorni i pod stresom, a samim tim ćete uspostaviti i opušteniju komunikaciju sa svim članovima porodice.

Možda i neki drugi odnos trpi zbog Vaše nervoze? Razmislite i pratite svoj način reagovanja. Ukoliko pretrpavate sebe obavezama – usporite svoj tempo. Nigde Vam obaveze neće pobeći. Nemojte dozvoliti da Vam život prođe u stresu zato što nije sve na svom mestu.

Prihvatite različite životne faze. Kad budete osetili da sagorevate, odmorite. Popričajte sa suprugom, najboljom prijateljicom, kumom…Izađite i uradite nešto samo za sebe. Svakome od nas je potreban taj momenat.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor