Mame, kada ćete početi da vodite računa o sebi?

Posao zahteva Vašu punu pažnju. Morate biti odlični u onome što radite. Stres, konkurencija, nenormalno radno vreme, prekovremeni sati, poslodavac koji zahteva da se odreknete slobodnog vremena i privatnog života… Sve je to deo Vaše svakodnevnice.

Pratite trendove i modu. Morate uvek biti doterani i našminkani. Uvek ste u svom najboljem izdanju, bez obzira kako se osećate i koliko ste umorne.

Balansirate sa novcem kako god umete. Sve u svemu, njega nikad dovoljno. Kad platite račune i namirite dečije potrebe, možda Vam ostane za neki detalj garderobe koji „morate“ priuštiti.

Kod kuće – isti problemi. Preuzele ste ulogu oko vaspitanja dece i skoro svih kućnih obaveza. Dok su deca mala, po stoti put sklanjate haos u stanu (jer inače ne biste mogli da prođete). Deca ispituju sve moguće i nemoguće granice, sve radite u petoj brzini, ne opuštate se ni malo.

Čekajte! Da li primećujete da ste iscrpljene i isceđene kao krpe? Da li primećujete da se iznervirate oko najmanje sitnice i vičete na decu nekoliko puta na dan? Ne, nisu Vaša deca nemoguća. Uz ljubav ide i postavljanje granica, bez obzira koliko mali bili.

Koliko puta ste uhvatile sebe kako se pitate da li ste dovoljno dobra mama? Koliko puta ste rasteretili sve oko sebe, a onda shvatili da se osećate kao kućna pomoćnica u vlastitom domu? Brak ste stavili na poslednje mesto i održavate svoju najvažniju ulogu – biti mama.

Za zdravu i srećnu decu, potrebna je zdrava i zadovoljna mama. Ovim tempom to nećete postići. Odavno ste u „crvenom“ i crpite snagu iz rezervi koje nemate pojma kako stvarate. Kako biste pružili maksimum svojoj porodici, morate brinuti i o sebi. To uključuje vreme koje imate samo za sebe, bez obzira koliko to malo bilo. Važno je da imate ventil.

Isto tako, morate shvatiti da svaki član porodice mora imati svoje obaveze. Niste sami. Ali, morate sesti i ozbiljno porazgovarati sa partnerom koji Vam mora pružiti veću podršku. Jednaka raspodela posla mora postojati, inače sve puca posle određenog vremena. Ako mislite da sav taj teret možete podneti sami – varate se. Vi ga možete podneti, ali za uzvrat postajete nesrećna osoba koja takva nije dobra ni deci, ni mužu, ni kolegama na poslu.

Tražite pomoć. Naučite da kažete „ne“ kada Vam to odgovara i ne osećajte grižu savesti. Uhvatite taj momenat kada preterano dajete i čuvajte sebe i svoje zdravlje.

Sutra Vam niko neće reći „hvala“. Na našim prostorima se nekako podrazumeva da žene preuzmu sve te uloge. No, danas, žene rade kao i svi muškarci. Promene u kući trebaju započeti još danas. Izborite se za njih.

Recite da u petak idete na kafu sa prijateljicom. Sami, bez dece. Najavite svoje obaveze nekoliko dana unapred. I uživajte u svojoj slobodi. Prošetajte same. Obilazite butike. Sedite u parku i čitajte knjigu. Da, znam da se danas nenormalno radi kako bi se uopšte izgurao mesec. Ali, izborite se za svoja dva sata nedeljno kako god znate i umete.

Nemojte pratiti trendove, već živite život tempom koji Vama odgovara. Budite sa decom. Ugasite telefon. Ne morate baš svakog dana kuvati i spremati. Neka bude malo nereda. Niko se neće ljutiti, niti Vam uzeti to za zlo. Sigurno ste primetile da jedino Vi obraćate pažnju na sve te sitnice.

Mame, počnite da vodite računa o sebi. Bićete srećnije, zadovoljnije i zdravije. Već danas započnite sa promenama o kojima ste oduvek maštale.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor