Šta da radite kada dete „provocira“ negativnom pažnjom?

Ukoliko imate malu decu, sigurno ste bili u situaciji kada se Vaš mališan baca u prodavnici ili na ulici, maltretira rođenog brata ili sestru, izgovara ružne reči, kenka se kao da je beba… Roditelji retko imaju živaca i strpljenja u ovakvim situacijama, uglavnom reaguju burno – naročito u današnje vreme kada su nam rasporedi prebukirani…

Roditelji se osećaju neprijatno jer svi gledaju u njih. Neko ih strelja pogledom, drugi glasno komentarišu, ponekad čak i oni roditelji koji su prošli kroz tu školu. Šta god pokušaju – ne uspeva im. Ne brinite, niste sami!

Pre nego što počnete sa osećajem krivice i napadom na sopstvenu ličnost, pokušajte da pronađete uzrok takvom ponašanju. Mala deca još uvek ne znaju adekvatno da pokažu svoje emocije. Reaguju burno i preterano, ali ih sve to brzo prođe ukoliko Vi odreagujete na pravilan način.

Određena istraživanja pokazuju da sa decom jedan na jedan provodimo čitavih 7 minuta dnevno. To je poražavajuće. Ali, kada razmislite da većinu svog slobodnog vremena provodite tako što obavljate svašta nešto kod kuće, a dete stalno traži da se igra – onda nas ne treba ni čuditi što dete ne može da dobije našu pažnju na drugačiji način.

Ono sigurno pokušava. Vratite film unazad. Koliko puta Vas pita da se igrate? Koliko puta Vam je postavilo neko pitanje a da niste ni čuli? Kako biste Vi reagovali da se na taj način ponaša osoba koju volite najviše na svetu? Da li biste se pobunili?

Morate odrediti svoje prioritete! Mnogo radite? Nemate vremena? Sve to činite zbog svoje dece? Vašem detetu ste potrebni Vi. Ono treba da Vas gleda kako se smejete i uživate, a ne kako ste stalno u nekom grču. Možda nemate dovoljno novca i radite kao ludi. Ali, detinjstvo Vaše dece ništa ne može nadoknaditi. Nikakav novac. Zato, dok su deca mala i dok Vas trebaju na ovakav način – ostavite prljave sudove i sve one druge obaveze zbog kojih neće propasti svet.

Vaše dete možda ljubomoriše zbog mlađeg brata ili sestre oko kojeg ste više fizički zauzeti. Pokažite starijem detetu koliko Vam je važno i koliko ga volite. Interesujte se za njegov način igre, vrtić, školu, drugare sa kojima se druži.

Budite pozitivni. Obraćajte pažnju na lepe stvari. Da li ste tu samo kada trebate da podviknete ili ispravite? Ako ste roditelj koji stalno kritikuje, stalno govori ne i ne dopušta nikakvu zajedničku zabavu – ne trebate da se čudite zbog čega Vaše dete traži pažnju na pogrešan način.

Čega se sećate iz svog detinjstva? U čemu ste uživali? Šta ste voleli? Odredite dane kada ćete biti samo sa svojom decom. Nemojte raditi ništa od kućnih poslova, obaveze Vam neće pobeći. Pričajte, smejte se, šetajte… Vaspitanje nije samo kritika. Ona je mnogo više od toga.

Razumite svoju decu. Ako imaju dve godine dopustite im da se tako i ponašaju. Nemojte tražiti od njih nemoguće stvari, jer ćete im naneti više štete nego koristi. Oni moraju imati tu spontanost, moraju razmišljati kao da će živeti hiljadu godina i zaista ne trebaju nigde žuriti kao Vi. Pronađite uzrok i posvetite se sopstvenoj deci.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor