Važne lekcije roditeljstva

Verujte svojoj deci. Konstantno vikanje i kritikovanje ne vodi ničemu. Vaša deca mogu isto reagovati vikom ili će se povući i ništa Vam neće govoriti. Zato, razmislite pre nego što krenete u bilo koji napad. Vašoj deci je potrebno razumevanje. Neće uvek donositi ispravne odluke, ali to ne činite ni Vi. Morate im dati prostora i vremena da sami nauče ono što trebaju naučiti.

Ne nabijajte im greške iz prošlosti. Pali su, ustali, krenuli dalje. Nemojte ih konstantno podsećati na neuspehe, jer ih oni vrlo dobro pamte. Okrenite se onome što mogu postići. Razmišljajte pozitivno, jer je to jedini način da i oni to učine.

Pričajte sa svojom decom. Zanimajte se za stvari koje su njima interesantne. Nemojte stalno biti opterećeni željom da ih nečemu naučite. Vašem odnosu je potrebna spontanost. Ukoliko možete biti otvoreni i spontani, lakše ćete pričati i o teškim temama.

Kada ih slušate, prestanite sve drugo da radite! Perete sudove dok Vam dete prepričava svoje događaje iz škole? Ostavite pranje i sednite sa detetom. Slušajte šta ima da Vam kaže. Posmatrajte taj sladak izraz lica i uživajte. Sudove ćete oprati kasnije. Sačekaće Vas.

Pratite ih. Nemojte stajati na jednom mestu. Budite otvoreni za nove stvari. Kako ćete ih drugačije čuvati? Zamislite da ih morate zaštititi od nasilnika na internetu, a Vi ne znate kompjuter da upalite. Budite u toku. Stari ste ili mladi onoliko koliko Vi želite. Razni primeri su dokaz toga. Pogledajte zajedno neki film, poslušajte neku pesmu koje Vaše dete voli. Iskoristitie svaki trenutak za zbližavanje.

Kad god možete, imajte zajednički obrok. Pripremite ga zajedno. Danas se prebrzo živi. Dok Vi jurite sa posla, Vaše dete ima trening, mora da uči ili radi domaće zadatke. Ostaje jako malo vremena koje ćete provesti zajedno. Zato iskoristite svaki slobodan trenutak da zajednički obavljate stvari ili obaveze. Usput ćete se sigurno ispričati.

Upoznajte prijatelje svoje dece. Organizujte druženja. Na taj način ćete imati mnogo više informacija, nego kada Vam dete prepričava događaje. Nemojte ih osuđivati. Kada uđu u bilo kakav problem, pustite ih da ga samostalno reše. Ne trebate biti sudija.

Dopustite deci da budu ravnopravni članovi porodice. Pitajte ih za njihovo mišljenje. Dopustite im da donesu neku odluku. Pitajte ih za neki savet. Na ovaj način raste njihovo samopouzdanje. Osećaju se da su važni i bitni, a  to je i te kako važno za vašu bliskost.

Delite svoja osećanja sa njima. Ona neće uvek biti pozitivna. Ali, Vaša deca moraju živeti u realnosti. Ponekad će osetiti i nepravdu, prevaru, laž… Pričajte sa njima o tome. Pokažite da ste tužni ako to jeste i objasnite im zbog čega je to tako. Na taj način ćete im približiti čak i negativne situacije i neće se blokirati kada ih osete, jer imaju sa kim da podele sve ono što ih muči.

Vaspitavanje dece je najteži posao na svetu. Često ćete biti na ivici nervnog sloma. Često ćete osetiti nemerljivu sreću. Ulažite u svoju decu i radite po svom osećaju. Svako dete je drugačije. Ali, pre svega, zamislite ih kao male ljude koji imaju svojih problema i muka. Poštujte ih da bi oni poštovali Vas. Granice i doslednost su važni, ali nedovoljni. Uključite razumevanje, strpljenje i mnogo ljubavi.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor