Postoji toliko načina da svojoj deci pokažete da ih volite!

Posao, stres, kredit, rasprava, rok, ročište, pacijent, klijent, saobraćaj, auto, žurba, zdrava hrana, vežbanje, dodatne aktivnosti, gužva, buka… Koliko ružnih i opterećujućih pojmova čini naš dan. Gde tu ima mesta za ljubav, podršku, razumevanje, razgovor, zagrljaj? Da li svojoj deci pokazujete koliko ih volite? Koliko često to činite?

Malo smo se izgubili u preopterećenosti koju smo sami sebe napravili. Udaljili smo se od sopstvene porodice, dece i partnera. Sve je postala ljuta trka za materijalnim sredstvima. Gladni smo para, a nikad ih nemamo dovoljno. Postoji toliko načina da se iskaže zahvalnost i ljubav. Zbog čega je onda stavljamo na poslenje mesto? Ne zauzima mnogo vremena, a Vašoj deci i njihovom razvoju će i te kako značiti.

Šta mislite, kako će dete reagovati kada mu kažete da je ono najbolja stvar koja Vam se dogodila? Recite to iz čista mira, bez ikakvog povoda. Ukoliko to budete izgovarali samo onda kada dete postigne neki uspeh, može pomisliti da ga volite samo zbog onoga što čini dobro i uspešno. A to nije slučaj. Dajte mu do znanja.

Budite kreativni. Imajte neki tajni način da pokažete detetu da ga volite (na primer, kada ste na javnom mestu). Dok su mali, vole da se maze. Vole i kad su veliki, ali se stide ili ih je sramota. Pronađite način da to prevaziđete.

Možete imati neko posebno ime kada ih oslovljavate. Čak i kad porastu. Ko će Vam zabraniti? Vodite samo računa da ne izgovarate određena imena kada su u društvu. Njihovi drugari jedva čekaju da naprave neku sprdnju na njihov račun.

Što više stvari radite zajedno. Igrajte se sa njima, šetajte, kuvajte, pravite nešto, organizujte druženje… Organizujte veče kada ćete zajedno gledati crtaće ili neki film. Svaki slobodan trenutak koristite za uspostavljanje bliskosti.

Kada su tužni ili ih nešto muči, prestanite da radite sve što radite i dajte im neophodnu podršku. Nije dovoljno da Vam pričaju o onome što ih muči, a Vi perete sudove. Delovaćete nezainteresovano. Deca žele Vašu punu pažnju kada imaju problem.

Kada ste par dana proveli odvojeno, slobodno im recite da Vam nedostaju. Recite im da ste ceo dan čekali taj zagrljaj.

Izražavajte ljubav čak i kad Vas nerviraju. Recite im da ih volite čak i kad Vas isteraju iz takta. Ljubav nije samo ružičasta. Ima i svojih drugih momenata.

Razgovarajte sa svojom decom. Budite im rame za plakanje. Izgradite odnos u kojem će Vam se obratiti čim budu imali neki problem. Provodite što više vremena zajedno, jer je to jedini način da uspostavite neophodnu bliskost.

Nemojte im stalno govoriti „ne“. Pustite ih da eksperimentišu, isprobavaju nove stvari. Prihvatite da mnoge stvari moraju učiniti sami. Volite svoju decu i pronađite vremena da im tu ljubav i pokažete. Biće Vam zahvalni.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor