Koliko je težak posao samohrane majke?

Često se desi da samohrane majke odustanu od svog ljubavnog života. Posvete se deci, a ako se neko i pojavi, deca postaju ljubomorna. To je sasvim normalno. Deca se boje da više neće biti u centru pažnje, da će neko zauzeti njihovo mesto, da mama više neće biti samo njihova ili da će ih napustiti. Mama pristaje na to da bude sama, jer ne želi dodatno da opterećuje svoju decu koja su prošla kroz težak period razvoda. Osećaj krivice ih steže godinama, ponekad čak i kad deca odrastu.

Samohrane majke ne smeju postati „žrtva“ majčinstva. Biti mama nije lako, naročito ako ste bez ikakve podrške partnera. Ali, ukoliko detetu budete stalno prebacivali koliko je teško i kako ste se svega odrekli radi njih – oni će odrastati sa osećajem krivice koji nije nimalo dobar za njihov psihički razvoj. Uvek imajte i malo vremena za sebe. Neka Vam neko pričuva decu na sat, dva, kako biste uspeli da napunite baterije.

Da li sažaljevate svoju decu? U redu, Vaše dete odrasta bez oca. Ali, to nije razlog da od njega napravite odraslu osobu kojoj stalno nešto nedostaje. Ukoliko ih sažaljevate, pružićete im preteranu pažnju koja u jednom momentu može biti štetna i počeće da guši dete. Dete štitite od svega, uključujući i kućne poslove, domaće zadatke i lišavate ga bilo kakve odgovornosti. Činite mu medveđu uslugu. Prestanite to da radite.

Razvod je bio izuzetno buran, Vi ste povređeni i želite da napakostite bivšem mužu. Zbog toga dete/decu okrećete protiv njega. Iznosite prljave detalje i pričate i ono što nije primereno dečijem uzrastu. Ukoliko predstavite oca kao čudovište, dete će u kasnijem uzrastu imati problem u ostvarivanju komunikacije sa svim muškarcima, bez obzira ko oni bili.

Umesto toga, budite realni. Dete ne mora da zna baš sve. Ukoliko je Vaš partner bio loš muž, ne znači i da je bio loš otac. On voli svoje dete i morate komunicirati dovoljno, kako ne biste napravili štetu detetu. Praksa pokazuje da su deca najveće žrtve razvoda. Roditelji često manipulišu njima kako bi povredili bivšeg partnera, a to je svakako ogroman i nepotreban zalogaj za jedno dete.

Dete mora imati pozitivnu sliku o muškoj figuri, kako bi kasnije ostvarilo zdrav odnos sa njima. Dete treba usmeriti ka  nekom muškom srodniku – dedi, stricu, ujaku… Zajedno mogu prošetati, baviti se sportom, igrati se… Nemojte umanjivati taj odnos. Ne možete sve same.

Pazite kako se ponašate i šta govorite. Pojedini trenuci će Vam biti sigurno teški. Pronađite osobu sa kojom ćete pričati o svim svojim problemima. Neka to bude Vaša najbolja drugarica, komšinica, neko od rodbine. Nemojte da to bude dete. Pustite ih da uživaju u svom detinjstvu. Ukoliko imate problem sa bivšim suprugom, pokušajte da iznosite samo realne činjenice, a ne mešate svoja negativna osećanja sa njima.

Ukoliko mislite da je dete malo i da ne oseća sva ta negativna osećanja koja Vas prate – grešite. Ono možda ne razume pravi razlog, ali svakako sve oseća. Slobodno vreme pokušajte da iskoristite za Vaše zbližavanje, a ne „pljuvanje“ po bivšem prartneru.

Budite hrabri. Nemojte učiniti nešto zbog čega ćete zažaliti. Vaša deca će posmatrati Vaš model. Pokušajte da budete što bolji zbog njih. Ogovaranje bivšeg muža nije na Vašem nivou, ne činite to. A kockice će se složiti. Dete će uspeti da prepozna na vreme sve što treba. Samo mu to dozvolite.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor