Bezobrazluk ili snažan karakter?

Dolaze Vam gosti sa decom. Počinju da se igraju kockama, dok Vaša deca divljaju, trče, jure, glasna su… Kada ih pozovete da dođu da večeraju, gosti sedaju za sto, a Vaša deca imaju hiljadu izgovora zbog čega to ne žele. Ukoliko biste opisivali svoju decu, rekli biste da su tvrdoglavi, uporni, vole inat i bunt, uvek umaju još nešto da dodaju ili kažu. Tvrdoglava su do iznemoglosti i često Vas izbacuju iz takta.

Dobri su u raspravama. Kada nešto ne žele, oni obrazlože zbog čega je to tako. Kada ih nešto zamolite, oni će Vam dati prave činjenice zbog čega to ne mogu odmah. Što je najgore, uglavnom su u pravu. Situaciju Vam postave tako da morate razmisliti kako ćete se iz nje iskobeljati.

Odlučna su, hrabra, odvažna. Ne žele da prihvate mišljenje drugih, dok sami ne dođu do potrebnih informacija i saznanja. Znaju da imaju „pravo“ na ovo ili ono. Ne prihvataju naređenja drugih i na to su posebno alergična. Od malih nogu traže da ih poštujete i tek tada mogu da započnu razgovor na bilo koju temu. Teška su za vaspitanje i sa njima ništa ne ide jednostavno. Da li imate ovakvu decu? Da li mislite da je poslušnost najvažnija u odnosu roditelj – dete?

Ukoliko je to slučaj, u velikom ste problemu. Ovakva deca ne vole naređenja i radije reaguju na saradnju i razumevanje, nego kada ih stavite pred gotov čin. Treba im ostaviti mogućnost izbora. Kada bolje razmislite, poslušne osobe će iz straha uraditi čak i ono što nije dobro ili moralno. Deca snažnog karaktera to neće učiniti. Zato, dva puta razmislite kakvo dete vaspitavate i šta je ono što stvarno želite.

Ukoliko želite dete koje ima svoj stav i mišljenje, prihvatite činjenicu da će Vam vaspitanje „ići“ znatno teže. Mnogo je važnije da odraste u osobu koja ume da razluči kome može da ukaže poverenje, nego što će sve raditi po naredbi.

Prihvatite da će kontrola sa ovom decom ići znatno teže. Bolji efekat ćete postići ukoliko budi učili iz sopstvenih grešaka i iskustava. Postarajte se da budete tu, da ostvarite bliskost i povezanost, jer je to jedini način da im priđete. Pustite ih da budu samostalna u stvarima u kojima to mogu. Na taj način neće osećati da je sve u Vašim rukama i želeće da sarađuju.

Izbor im uvek treba biti pri ruci. Umesto što ćete im reći da obuju žute sandale, Vi im ponudite još jedan par obuće koji dolazi u obzir. Oni tada imaju osećaj kontrole i odgovornosti, a Vama će svakodnevnica biti znatno lakša.

Ne postavljajte situaciju tako da Vam je pobeda važna. Ukoliko pobedite sa ovakvim detetom, znajte da ste uspeli da mu slomite karakter i osudili Vaš odnos na neuspeh. To sigurno nije ono što želite. Ono može da učini ono što od njega tražite, ali pri tom mora imati osećaj da uvažavate njegove potrebe, osećanja i mišljenje.

Ne razmišljajte od danas do sutra. Razmislite šta je važno i šta biste voleli da naučite ovakvo dete. Prihvatite da dete ne može danas biti poslušno, bez ijedne zamerke i primedbe, ako će sutra imati svoj stav i iznositi ga tamo gde treba da ga iznosi.

Naučite da razlikujete bezobrazluk od snažnog karaktera. Dete snažnog karaktera će Vam se obratiti sa puno poštovanja, iako će Vam se suprotstaviti ako ima drugačiji stav. Bezobrazno dete će se obratiti bez poštovanja i realnih činjenica. Želeće nešto da učini samo iz sopstvene sebičnosti. Napravite razliku i učite dete da se snađe u ovom surovom svetu.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

 

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor