Ako vam je teško, utvrdite uzrok i rešavajte problem!

Ne znate gde ćete pre? Ne uživate u sitnicama? Niste odradili posao u predviđenom roku? Imate utisak da Vam se odavno upalila crvena lampica, a Vi i dalje ne stižete sve ono što ste planirali? Niste došli do izražaja? Niste pobedili? Nisu Vas čuli, ni primetili?

Da li Vam se ovakav „scenario“ ponavlja iz dana u dan, na svim životnim poljima? Ne, niste nikakva žrtva i prestanite sebe da posmatrate na takav način. Niko Vas neće potapšati po ramenu i zahvaliti se. Niko neće brinuti o Vama, ukoliko to sami ne učinite! Zato, utvrdite uzrok i počnite da rešavate problem!

Nije dovoljno samo kukati. Time ništa ne rešavamo! Ako ne možete da stignete ni pola stvari koje ste zacrtali, verovatno se niste dobro organizovali. Ili tražite previše od sebe, u želji da budete savršeni i uvaženi. Okrenite list i stavite sebe u prvi plan.

Prihvatite činjenicu da ne možete svima ugoditi. Jedni će Vas hvaliti, drugi pljuvati. Ali, šta Vi imate od toga? Zašto Vam je uopšte bitno mišljenje drugih, potpuno nevažnih ljudi? Hoće li Vam, možda, pomoći? Neće. Onda uradite onako kako Vama odgovara, na način koji ćete Vi izabrati.

Ako preuzimate previše zadataka i obaveza, počnite deo toga da prosleđujete drugima. Zbog čega neko odmara, dok Vi radite? Kao da Vi ne biste voleli odmor i zabavu. Stanite, razmislite u učinite ono što trebate. Podelite obaveze. Biće Vam lakše.

Drugarica stalno kasni? Stojite na tom ćošku kao budala, čekajući je? Smeškate se i klimate glavom, iako Vas je neko uvredio? Davno je prevaziđeno mišljenje da samo ćutimo i trpimo. Recite ako Vam se nešto ne sviđa. Sve dok to ne učinite, drugi se neće promeniti. Možda neko nešto ne radi namerno i ne zna da Vas je povredio. Uzmite život u svoje ruke!

Suprug ne želi da preuzme svoje obaveze? Vi ste žensko i normalno je da Vi vodite računa o svemu. Nije tačno! Brak je zajednica. Niko nikog ne poseduje, niti je normalno da suprug pije pivo i gleda utakmicu, dok mu Vi usisavate oko nogu! Uradite zajedno šta imate, pa se zajedno i opuštajte. Partner Vam neće reći „hvala“, već će misliti da Vama takav način odnosa sasvim odgovara. Zašto bi i pomislio nešto drugačije? Njemu je lepo!

Ne, nije normalno da Vas neko tretira sa nepoštovanjem! Ljudi su jednaki. Ali, ukoliko se Vi ne izborite za sebe i svoje potrebe, niko drugi to neće učiniti umesto Vas. Nemate lošu karmu, sreću, niti horoskop. Potrebno je da ustanete i kažete naglas ono što mislite. Za to je potrebno mnogo snage i hrabrosti, ali to nije razlog za odustajanje.

U krajnem slučaju, kada stvari ne mogu nikako da se promene, sasvim je u redu da ustanete i odete. Niko nije vredan Vaših živaca i životne ravnoteže. Ne čekajte da se problemi reše sami od sebe, jer se to neće desiti, sve dok ne zasučete rukave. Učinite to već danas!

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor