Šta vas je radovalo kao dete?

Pokušavamo da budemo savršeni roditelji. Smišljamo ogromne poteze i pravimo velike planove. Kakvih se lepih uspomena sećate iz detinjstva? Da li je to bilo nešto veliko ili neka sitnica, na primer, kad Vas je tata bacao visoko, kada se mama smejala, kada ste sa dekom pričali o svojim tajnama?

Svako od nas ima svojih uspomena. I u 90 procenata situacija to su neke sasvim obične i male stvari koje možemo napraviti sa nimalo para. Pokušajte da stvorite nešto od ove čarolije svakog dana, jer je to osnova za odrastanje u zdravu, sigurnu i srećnu osobu.

Živimo brzo. Stresa ima svakog dana u svakom trenutku. Posle određenog vremena, uhvatila sam sebe da žurim čega god se uhvatim. Bilo je sve manje spontanosti i osmeha sa decom. Zbog čega? Prljavih sudova? Neopranog veša? Mrvica po tepihu gde se vidi svaka tačkica? Nije vredno toga. Rešila sam da se promenim. Zašto bi mi bilo šta od tih stvari kvarilo vreme sa decom?

Usporila sam. Uživam. Ležim na tepihu i igram se sa devojčicama. Kada ne možemo da izađemo, igramo žmurke u stanu. Izvlačimo haljine i presvlačimo se. Smejemo se. Šminkamo. Slažemo kocke. Ali, što je najvažnije – ne gledam na sat. Ne javljam se na telefon. Stvarno uživam bez ikakvih planiranja i pitanja šta sve posle trebam da uradim.

One su vidno srećnije i zadovoljnije. Kad im se posvetite, deca nemaju mnogo ispada. Nije im dosadno. Dobila su „dozu“ Vaše ljubavi koja im je dovoljna da preguraju dan. Budu samostalnija. Nisu lepljiva.

Pričajte sa decom svakodnevno. Nemojte dozvoliti da prođe dan, a da sa njima niste vodili neobavezan razgovor o njihovim doživljajima, igri, smehu… Ispričajte im neku svoju situaciju. Podelite iskustva (naravno samo ona koja su primerena njihovom uzrastu).

Isključite televizor i ostale ekrane. Obratite pažnju koliko je Vaša pažnja podeljena kada jednim okom gledate u dete, a drugim u radnju nekog filma. To nije potpuna posvećenost. Film ostavite za uveče kada deca legnu. Uživajte sa partnerom.

Kako Vam protiče uspavljivanje? Da li se iznervirate kao i ja, jer deca uvek imaju još nešto da Vam kažu? Umesto nervoze, ove trenutke pretvorite u posebne. Smejte se, pričajte, čitajte priče. Smestite decu u krevet pola sata ranije, a onda uživajte u tim poslednjim atomima snage zajedno sa njima. Brzo će odrasti i neće Vas više trebati. Barem ne na ovakav način.

Ostavljajte im poruke. Zalepite ih na njihove rančeve, užinu, garderobu… Dete će znati da ga volite, a sve poruke će pamtiti do kraja života. Neka to postane Vaša rutina. Neka poruke budu kratke i vezane za osećanja ili pozitivan događaj. Ako su Vam deca mala, nacrtajte im nešto.

Spustite se na njihov nivo. Imajte više vremena za poljupce i zagrljaje. Uradite to nekoliko puta dnevno. Gledajte ih u oči. Oni moraju znati da za Vas ne postoji ništa lepše i važnije od njih. Kad god uspete, posvetite se svakom detetu ponaosob, jer su različiti i imaju različite potrebe.

Posmatrajte kako se Vaše dete ponaša u određenim situacijama. Ako vidite da neke stvari radi pogrešno, naučite ih drugačije. Sopstvenim primerom. Ništa se neće rešiti samo od sebe, morate se potruditi. Setite se šta Vas je radovalo, a šta Vam je nedostajalo dok ste bili dete. Bolje ćete razumeti sopstvenu decu.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

 

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor