Šta kada ne prežalite razvod?

Razvod nije rezultat lošeg braka koji pogađa samo bračne partnere. Pre nego što se partneri razvedu, posvađaju se mnogo puta. Osobi koju su voleli najviše na svetu, rekli su mnogo ružnih reči. Povredili su je na milion načina, ponekad čak i fizički.

Bili su žrtve različitih manipulacija sa svih strana. U početku su se žalili na partnera ili partnerku, a onda su to prestali, jer ih je bila sramota. Neko ko je večiti svedok ovakvih razmirica, jesu njihova deca. Vi možete da ih volite najviše na svetu. Postigli ste toliku zrelost i kontrolu, da uspevate da se svađate tek onda kada oni legnu da spavaju. Ali, posledice razvoda nisu samo direktne i odmah vidljive.

Zbog silnih rasprava i nezadovoljstva, Vi ste iscrpljeni. Niste se naspavali. Neraspoloženi ste i izrazito kratkih živaca. Mnogo toga niste rekli svom partneru, pa će Vas iznervirati neko dečije ponašanje koje Vas inače ne bi isteralo iz takta. Vaše dete je svedok Vašeg neuspeha i nezadovoljstva.

Neki stvarno uspeju da stave tačku na svoj propali brak. Nastave dalje. Žive svoj život sa ili bez drugog partnera. Drugi ostanu zarobljeni u toj čuvenoj godini razvoda. Kao da se dogodila juče. Neraspoloženi su i nezadovoljni svojim životom. Svet i ljude oko sebe posmatraju kao najveću opasnost. Kriv im je svaki muškarac ili sređena žena. Lepe etikete kao od šale, bave se tuđim životima, jer nemaju snage da srede i poprave svoj.

Ono što je najgore jesu deca koja svemu tome prisustvuju. Nemaju mamu koja je vesela, raspoložena i nasmejana. Imaju mamu koja stalno pita kako je bilo kod tate za vikend, šta je tata radio i da li je neka „teta“ bila prisutna. Imaju mamu koja je zarobljena u sopstvenom svetu tuge i neuspeha. Imaju tatu koji počinje da pije alkohol…

Kakvu poruku šaljete svojoj deci? Da li ste svesni da im dajete primer odustajanja samo zato što ste u momentu zaljubljenosti izabrali pogrešnog partnera? Da li ste svesni da im dajete model da nisu uspela u životu ukoliko se razvedu? Da nemaju pravo na sreću ili drugu šansu?

Ukoliko niste „prežalili“ svoj razvod, čak i posle nekoliko godina, verujte da će se Vaša deca isto osećati krivom. Ukoliko su bila mala mogu kriviti sebe. Misle da su bili nevaljali ili da nisu bili dovoljno dobri. Jer, da su to bili, Vi biste bili nasmejani i srećni.

Razvod je stvarno težak period, bez obzira koliko ste jaki ili koliko je loš bio brak. Svakako Vam treba vremena da se sve kockice ponovo slože. Ali, Vaša deca nisu zbog toga kriva. Pazite da ne budete previše sebični, jer Vi ste izgubili bračnog partnera, ali oni ne bi trebali izgubiti mamu i tatu koji ih podjednako vole bez obzira šta se sve događa u braku.

Potražite stručnu pomoć i neutralno lice koje će Vam pomoći da izađete iz tog začaranog kruga. Nemojte dozvoliti da nosite žig čitavog svog života, jer to sigurno niste zaslužili. Smognite snage za promenu. Ako trenutno nemate snage za to, potražite je u svojoj deci.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor