Uspostavite ravnotežu u svom domu

Da li su stalna jurnjava, nered i nervoza redovni gosti u Vašoj porodici? Posvađate se kad god negde trebate da krenete? Vikendi su Vam gori nego radni dani jer ste svi kod kuće, a ujedno nemate vremena ni za šta. Hoćete da postignete sve ono što niste stizali tokom nedelje, a želite i da provedete miran dan sa decom i partnerom. Posledice ovakvog načina života se samo nižu.

Osećate ogromnu krivicu. Naravno da želite da provedete što više vremena sa svojom decom. Sa partnerom, takođe. Ali, želite malo vremena i za sebe. Nemojte preterivati. Kuća ne mora uvek da blista. Ponekad, naručite picu. Prihvatite činjenicu da jedan dan ne traje 30 sati i da ne možete postići baš sve.

Problem sa nesanicom. Premoreni ste i jedva čekate da zaspite. Ali, kada legnete, razmišljate o svim sutrašnjim obavezama i problemima. Nikako ne možete da zaspite. Da li sebi nabijate tempo kada svi legnu? Nemojte to raditi. Opustite se i ne razmišljajte o problemima. Svakako će Vas sačekati ujutru.

Da li ste često bolesni? Često imate virusne infekcije, boli Vas glava ili stomak, imate problem sa vratom i leđima? Sve su ovo znaci pojačanog stresa. Pronađite neku aktivnost koja će Vam odgovarati, idite češće u šetnje, provodite slobodno vreme sa svojom decom (bez kuvanja, spremanja, peglanja i pranja sudova).

Kakav Vam je odnos sa partnerom? Da li su Vam svađe burne i česte? Da li Vaša deca sve to slušaju? Sednite i lepo porazgovarajte. Nigde nećete stići sa drugačijim stavom.

Da li se Vaše dete povlači u sebe? Razmislite zbog čega je to tako. Pitajte ga šta ga muči. Možda ono više nije malo, ali mu svakako treba razgovor sa roditeljima. Ukoliko ste zanemarili bliskost, pokušajte da je obnovite tako što ćete što više raditi zajedničkih stvari.

Da li previše vičete na svoju decu? I ne vidite neke rezultate, zar ne? Pričajte tiše. Imajte strpljenja. Razmislite zbog čega se tako ponašaju? Da li su umorni, pospani, gladni? Da li im treba igre na svežem vazduhu? Da li ste previše nervozni i nemate vremena za njih? Ostavite sve kućne poslove i krenite u zajednički provod.

Nema potrebe da krijete svoje emocije. Ako Vas partner pita šta nije u redu, iskreno mu odgovorite šta Vas muči. Deca isto umeju da prepoznaju Vaše emocije. Ako ste nervozni zbog nečega, oni će to vrlo dobro prepoznati. Pričajte sa njima. U skladu sa uzrastom, ispričajte im ukratko šta Vas muči. Biće Vam lakše, a oni neće kriviti sebe za Vašu nervozu.

Danas se mnogo brže živi nego ranije. Imamo drugačije prioritete i svakodnevnicu. Zbog toga je važna dobra organizacija. Nemojte prebukirati svoj raspored. Nemojte tražiti previše od sebe. Ako budete imali previše obaveza, samo ćete biti skloniji stresu i bolestima. Nećete se posvetiti porodici koliko možete.

Vodite računa da svakodnevno imate vremena za sve članove porodice, koliko god je to u Vašoj mogućnosti, makar to bilo i pola sata pre spavanja. Važno je da to kratko vreme provedete kvalitetno. Izbacite nepotrebne obaveze i uspostavite ravnotežiu u svom domu.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

 

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor