Razgovori koji podstiču bliskost sa decom

Vremena su se promenila. Sve manje provodimo vremena sa sopstvenom decom i porodicom. Sve manje i manje pričamo. Kad smo svi kod kuće, svako od nas gleda u svoje ekrane. Takav način (ne)komunikacije utiče na naš odnos sa decom. Na koji način možete uspostaviti bliskost?

Razgovor i samo razgovor. Preskočite pitanja poput: „Kako je bilo u školi? Kako je bilo na rođendanu? Treningu?“ Ovo su pitanja na koje će Vam dete dati samo jednu reč odgovora, a Vi apsolutno ništa nećete saznati. Umesto toga, možete ih pitati sledeće:

Kako se tvoj drug osećao u toj situaciji? Empatija je izuzetno važna za emotivni razvoj dece. Podstaknite svoje dete da se postavi u ulogu drugih. Na taj način će ih mnogo bolje razumeti, kako druge, tako i sebe.

Ko je tvoj najbolji prijatelj? Zbog čega voliš da provodiš vreme sa njim? Kako volite da provodite zajedničko vreme? Na ovaj način ćete saznati mnogo o svom detetu.

Šta bi promenio u našoj porodici? Šta ne voliš kod mame, tate, sestre, brata? Kako bi ti to uradio? Šta bi promenio u školi? Na koji način bi to postigao?

Kako možeš da pomogneš svom prijatelju? Da li je neko od njih bio u nevolji? Kako si ti reagovao? Da li bi sada uradio nešto drugačije?

Koja korisna pravila bi uveo u naš dom, porodicu, školu? Čemu ona služe? Šta bi njima dobio? Zbog čega se uvode određena pravila? Kako ti njih razumeš?

Kako zamišljaš svoj život kada porasteš? Čime bi voleo da se baviš? Koji posao ti se najviše dopada? Šta misliš kako to funkcioniše?

Prema kome si najviše zahvalan? Šta/koga najviše ceniš? Na ovaj način ćete ga podstaći da se osvrne oko sebe i postane svesno svih lepih stvari koje ga okružuju. Naučite ga da ceni ljubav, porodicu, prijatelje, zdravlje…

Šta bi drugačije uradio kada bi vreme mogao da vratiš unazad? Na ovaj način možete saznati šta ga muči i tišti. Pokažite mu da je lakše kada razgovara sa Vama o problemima koji ga muče.

Koja situacija ti je bila najteža? Šta si iz nje naučio? Kako bi reagovao kada bi se slična situacija ponovila? Naučite ga da se život ne sastoji samo iz lepih stvari. Ali, najvažnije je ustati i krenuti ponovo.

U čemu si najbolji? Šta bi izdvojio kod sebe kao najveći kvalitet? Čemu bi mogao da naučiš roditelje ili svog najboljeg druga? Ukažite mu da svako od nas poseduje određene kvalitete i nešto što radi najbolje.

Pitanja su zaista neograničena. Možete razgovarati o bilo kojoj temi koja Vam pada na pamet. Važno je da ste u toku i da Vam se odnos ne svede samo na nevažne razgovore iz svakodnevnice. Ništa ne prepuštajte slučaju. Bliskost se ne gradi sama od sebe.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor