Šta poručujete svojim devojčicama?

Koliko ste joj samo puta rekli: „Moraš biti dobra i poslušna. Ne smeš tako da skačeš. Ne smeš vikati i tako glasno pričati. Sačekaj! Ne smeš biti musava. Očešljaj se. Lepo vaspitane devojčice ne govore takve reči i ne ponašaju se tako. “

Lepo vaspitana devojčica ne sme da se svađa. Ona mora da bude strpljiva i puna razumevanja. Ne sme da bude kao dečak (šta god to značilo). Ne sme da se kezi, da pravi ružne izraze lica i da Vam se suprotstavlja. Složiću se – roditeljstvo je tako mnogo lakše.

Međutim, šta ćete posle? Da li ćete biti srećni što ste je napokon naučili da ne bude više svoja i divlja? Da li ćete o ovome razmišljati kada u školi ne bude smela da se suprotstavi dečaku ili devojčici koji je maltretiraju (jer je ona lepo vaspitana devojčica)? Neće smeti da kaže „ne“. Neće želeti da izrazi svoje mišljenje, jer ste je učili da su dobre devojčice mirne i povučene. Njeno samopouzdanje će biti izuzetno sniženo, između ostalog, jer smo joj pričali da mora biti dobra.

Mala deca su poprilično nemirna i živahna. Radoznala su. Žele sve da probaju. Mnoge od tih stvari, mi stariji, zovemo bezobrazluk ili nevaljalost. U stvari, govorimo o jednom zdravom i zadovoljnom detetu. Pripazite da je ne učite površinskim stvarima. Nije vrednost biti lep. Svi mi imamo svojih vrlina i mana. Svi smo lepi na određeni način. Međutim, ako joj lepota bude bila zvezda vodilja – zanemariće sve ostale kvalitete koje može da razvije. Neće forsirati druge kvalitete, jer joj lepota može otvoriti sva vrata. Nemojte me pogrešno razumeti. Govorite detetu da je lepo, samo nemojte to stavljati u prvi plan.

Svakog dana joj ponavljajte da je dovoljna baš takva kakva jeste. Ona ima svojih vrlina i mana kao i svi mi. Volite je zbog toga i obavezno joj to recite. Ništa se ne podrazumeva.  Naučite je da voli sebe.

Pohvalite je kad god uspe. Pratite njena interesovanja i jačajte ono što voli i ono u čemu je dobra, šta god to bilo. Pomozite joj da pronađe sebe i  prati svoje potrebe i želje. Ne treba da se povlađuje drugima.

Pustite je da se svađa i raspravlja sa Vama, dok god je to u granicama poštovanja i iskrenosti. Tako će steći sve neophodne veštine pregovaranja, otvorene komunikacije, pa i sukoba kada treba da se izbori za sebe i svoje potrebe.

Pitajte je za mišljenje. Pustite je da odlučuje o nekim stvarima. Njeno mišljenje je važno. Pustite je da bude samostalna i da greši. Tako će najlakše naučiti. Pričajte joj o svojim greškama i preprekama. Ispričajte joj kako ste ih Vi rešavali.

Nikad joj nemojte reći: „Ti to ne možeš.“ Pustite je da proba. Možda će Vas iznenaditi. Čak i da stvarno ne može, važno je da probija led i širi dijapazon svojih iskustava koji će joj pomoći da bude srećna.

Ne sputavajte je. Neka bude divlja i „nevaljala“. Verujte da će na taj način proći mnogo bolje od „dobrih“ devojčica. Budite joj podrška u svemu. Pružite joj sopstveni primer.

Otvoreno joj recite da ode od ljudi koji nisu zainteresovani za nju. Nema potrebe da se trudi za ljude za koje nema potrebe truditi se. Iskreno joj recite da nisu svi dobri i da bude pažljiva pri izboru prijatelja i partnera. Oni pravi će voleti nju baš takva kakva jeste. Nema potrebe da se menja ni zbog koga.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

 

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor