Kako deci da olakšate pubertet?

Svuda se priča koliko je period puberteta težak roditeljima. Zaista jeste. Ali, verovali ili ne, pubertet teško pada i samoj deci. Dešavaju im se stvari koje im se nikad ranije nisu dešavale i nemaju iskustva, a uglavnom ni sposobnosti, da se izbore sa novonastalim situacijama.

Pre nego što krenete sa nerviranjem i stresom, naoružajte se razumevanjem i strpljenjem. Ponekad ni sama deca neće razumeti zbog čega su nešto učinila ili ne. Pritisak vršnjaka je otežavajuća okolnost u svim preprekama koje ih stižu. Oni se bore sa vrednostima koje ste im Vi usadili i onim novim koje pristižu sa strane. Potrebno im je malo vremena da se saberu.

Dopustite im potrebnu slobodu. To ne znači da uopšte ne brinete o njima. Granice i pravila moraju postojati. Ali, morate im dopustiti da samostalno donose odluke koje odgovaraju njihovom uzrastu. Vi ste tu da porazgovarate, ukažete im na pozitivne i negativne strane određene situacije, a na njima je da odluče šta će raditi. Na primer, ni po koju cenu nemojte donositi odluku u koju srednju školu će ići. Ono samo mora doneti odluku, jer će se kasnije time baviti.

Naučite ih da na zdrav način pokazuju svoje emocije. Nije zdravo čuvati sve u sebi, jer će nakupljanje loših i negativnih emocija vremenom dovesti do pucanja. Mogu razgovarati sa Vama ili bilo kojom drugom osobom od poverenja. Bitno je da se svi problemi i prepreke rešavaju na društveno prihvatljiv način.

Učite ih da budu prizemni. Moraju imati realna očekivanja. Trebaju pratiti svoje kapacitete i interesovanja i delati u skladu sa njima.

Naučite ih da kažu „ne“. U ovom periodu deca žele svima da se dopadnu. Zbog toga su spremni da urade sve. Objasnite detetu da ne sme otići u krajnost i zaboraviti sve što je naučilo, zarad drugih. Gradite njihovo samopouzdanje.

Nemojte ismevati njihove probleme. Sa ove tačke gledišta, neke njihove prepreke će Vam izgledati smešno. Ali, shvatite ih ozbiljno, jer Vaše dete iskreno brine zbog njih. Saslušajte ih pažljivo i pokušajte da im pomognete onoliko koliko je to u Vašoj moći.

Postavljajte im nove izazove. Život nije uvek ušuškan i oni moraju naučiti da budu samostalni i da se snalaze. Nailaziće na prepreke koje neće odmah moći da reše i zbog toga na vreme počnite da podižete njihov prag frustracije.

Na vreme im objasnite da je neuspeh deo života. Ne mogu uvek biti prvi i najbolji. U mnogim aktivnostima njihovi rezultati neće biti savršeni. Zbog toga im objasnite da se ne porede sa drugima, već da prate sopstvena interesovanja i želje.

Svojim primerom ih naučite da budu empatični. Pomažite drugima. Nemojte biti sebični. Nije dovoljno samo da im pričate o tim stvarima, ako svojim primerom i delima govorite drugačije.

Dete se uči i vaspitava od najranijih nogu. Zato počnite na vreme. Ne možete početi da stvarate ljude od njih tek kada uđu u pubertet. Stvarajte im odgovornosti i obaveze u skladu sa njihovim uzrastom.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor