Da li imate vremena za prijateljstva kao roditelj?

Kada postanete roditelj – život se menje iz korena. Dok su deca mala, gotovo i da nemate vremena za sebe. Ukoliko nemate pomoć baka i deka, u ozbiljnoj ste nevolji. Dok čuvate malu decu, često ne stignete da se istuširate i operete kosu, a kamoli nešto drugo. Kada biste ih ostavili same na deset minuta, stan bi se pretvorio u deponiju.

Međutim, nije više samo to u pitanju. Prioriteti Vam se ozbiljno menjaju. Čak i kad Vam dete spava, a Vi imate sat vremena sa najboljom prijateljicom – pričate samo o deci. Gledate njihove slike i snimke, pričate o tome šta su jeli, koliko spavaju i koje je boje njihova stolica. Preopterećeni ste bebećim stvarima.

Kada pitate mladu mamu šta joj najviše nedostaje, reći će Vam samo jedno – malo vremena za sebe. Svaka mama bi volela da bude duže u kupatilu, da se posveti sebi i uživa u tišini. A šta je sa prijateljstvima? Da li su i ona zanemarena?

Sve je super ukoliko imate decu istog uzrasta kao i Vaša prijateljica. Tada bodrite jedna drugu, prepričavate dogodovštine i predstavljate pravu podršku jedna drugoj. Međutim, ukoliko samo Vi postanete mama, dok su ostale drugarice još uvek singl – lako se može desiti da proredite viđanja. Njihov život je još uvek mnogo opušteniji, bez obzira da li rade i po ceo dan. Vi ste sada usmereni na bebu, neispavani ste i čak i kad imate malo vremena – iskoristite ga da se okupate, naspavate ili uživate u tišini. Putevi Vam se mogu, na kratko, razići.

Ne budite rob. Nađite barem sat vremena za druženje. Ostavite bebu mužu ili baki i na kafu. Pokušajte da se isključite od tema vezanih za decu i razgovarajte sa svojim prijateljicama o nečem drugom. Zanimajte se i za druge stvari. To će Vam zaposliti mozak. Ne osećajte krivicu. Vaša beba neće ni primetiti da Vas nema. U sigurnim je rukama.

Nemojte se previše oslanjati na nerealne filmove u kojima mame imaju svaki vikend samo za sebe. U stvarnosti to baš nije tako, naročito ako su Vam roditelji stariji, a nemate previše novca kako biste mogli često da priuštite dadilju.

Ono što možete da uradite jeste da se naoružate strpljenjem i organizujete se tako da imate barem sat vremena nedeljno za odmor. Na taj način ćete izbeći pucanje. Razgovarajte sa drugim mamama. Videćete da i one imaju taj grozan osećaj krivice za sve što rade.

Vi ste mama. Ceo dan Vam se vrti oko dojenja, hranjenja, uspavljivanja, sklanjanja igračaka. Ne možete protiv toga. Umesto što ćete se nervirati- prihvatite lepe i pozitivne strane. Spremanje i sudovi će Vas čekati. Ne opterećujte se time. Uživajte sa detetom i kad god možete uživajte u onome što Vama prija. Tako ćete biti odmornije i sačuvati kako fizičko, tako i psihičko zdravlje.

Razmislite da li je Vaš posao vredan tolike žrtve? Možda ćete imati više novca, ali nećete imati privatan život. Svoje blagostanje stavite u prvi plan, barem dva puta nedeljno. Družite se, idite kod prijateljice, povedite i decu. Neće im ništa biti. Pokušajte da nastavite život od ranije, ali u granicama koja Vam prija. Nemojte se nepotrebno zamarati.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor