Kakva je realnost u školi?

Mnoge stvari ne shvatamo ozbiljno i pripisujemo ih dečijim fazama. Smatramo da su to dečiji problemi sa kojima se sami moraju izboriti. U nekim slučajevima to bude tačno. Kakav god ishod bio, imajte na umu da zadirkivanja u školi bilo koje vrste mogu ozbiljno smetati Vašoj deci.

Dečaci se češće potuku i „završe stvar“. Nakon tuče često nastave druženje kao da se ništa nije dogodilo. Kod devojčica je to malo drugačije. U većini situacija ne pribegavaju fizičkom obračunu, ali zato se verbalno obračunavaju.

Deca mogu maltretirati, a da ništa ni ne kažu. Mogu izbegavati neko dete, ogovarati i širiti različite glasine… Načina ima mnogo. Zbog toga uvek razgovarajte sa svojim detetom i naučite ga da se zauzme za sebe i svoju bezbednost.

Deca će često ćutati o ovome misleći da su uradila nešto pogrešno. Zbog toga morate da otvorite četvoro očiju i budete u pripravnosti. Najvažnije je da izgradite zdrav i blizak odnos u kojem Vam dete može reći sve. Ostavite telefone i sve kućne obaveze i pričajte sa svojim detetom o važnim stvarima kad god je to moguće.

Približite se detetu. Dajte im do znanja da ih razumete. Slušajte ih. Kada vidite da su povređeni, pokažite im empatiju: „To je sigurno povredilo tvoja osećanja. Mogu da zamislim koliko si tužan/tužna.“ Objasnite im da nije problem u njima i da ne trebaju da se osećaju krivim ni za šta ružno što im se desi.

Koliko god problem bio težak, pustite da ga dete samo reši. Ukoliko sve radite umesto njega, biće mu lakše sada, ali kasnije neće moći da se snađe ni u jednoj situaciji. Možete mu pokazati neke osnovne smernice ili zajedno rešavati problem ako je dete baš malo.

Vežbajte zajedno sa detetom. Osmislite neke neprijatne situacije i pitajte ga šta bi uradio, rekao, odreagovao. Navodite ga ka pravilnom rešenju, postavljajte dodatna pitanja kako biste ga naveli da razmišlja na pravilan način.

Ne forsirajte dete da ostavi ili promeni prijatelja. U ovom periodu deca još uvek uče. Određeni temperamenti im prijaju, drugi ne. Često se i sami još uvek pronalaze. Ispituju svoje granice, interesovanja i hobije. Ako im ne prija nečije društvo, nemojte forsirati to prijateljstvo. Deca trebaju sama da odrede u čijem prisustvu će biti.

Kako se ponaša dobar prijatelj? Kakve kvalitete treba da ima? Kakav si ti prijatelj? Koje stvari ti radiš da bi pomogao drugima? Navedite ih na razmišljanje. Oko sebe trebaju imati pozitivno društvo koje ih bodri, a ne nekog ko će im trošiti energiju.

Objasnite im šta je nasilje i da ne trebaju nikom dozvoliti da ih kinji na bilo koji način. Ukoliko primetite da je stvar uzela maha, obratite se školi, direktoru, psihologu i učiteljici. Gradite im samopouzdanje, jer je to jedini način da se sama izbore sa drugima.

Uvek je bilo neprijatnih situacija, faza i nasilja određene vrste u školi. Vaše dete treba samo da se izbori, ali pratite čitavu situaciju i reagujte ako procenite da im treba Vsaša pomoć.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor