Kakve stvari primećujemo?

Primećujem da sam nervoznija. Sve mi smeta. Svaki dan je, uglavnom, isti. Uhvatila nas je neka prehlada, budimo se noću, merimo temperaturu… Bunimo se kad su nam deca živahna, bunimo se kad su mirna i povučena. Kako god da okreneš – nama nešto ne valja.

Dan sa decom je bio baš naporan. Napokon je došlo vreme za spavanje. Jedva sam čekala. Mlađa ćerka je legla u krevetac, ja u krevet pored nje. Uvek se pravim da spavam, jer tako brže zaspi. Ona je ustala, pogledala da li spavam, pomazila me po kosi i legla.

Izvukla mi je osmeh. Poljubila sam je i ponovo legla. Kroz glavu mi je prolazilo sledeće: nerviramo se ceo dan, jurimo i žurimo, ne uživamo u svim tim lepim sitnicama koje čine dan. Koliko takvih stvari sam propustila? Koliko puta sam prala sudove, usisavala ili radila bilo šta drugo po kući, neprimećujući koliko sam zaista srećna?

Sebi smo postavili visoke zahteve. Svi mi. Bez obzira da li smo kod kuće ili radimo. Želimo sve da postignemo. Sve mora biti u najboljem redu, na svom mestu… U glavi nam je spisak od hiljadu obaveza. Umesto da usporimo i nekako ih rasporedimo-mi samo forsiramo sebe do iznemoglosti. Zbog čega to radimo?

Ako tome ne možete da se oduprete, razmislite da li će Vam život zbog svih tih obaveza biti bolji. Da li ćete Vi biti srećniji? Da li jurite nešto što, svakako, nećete uhvatiti?

Posle određenog vremena, shvatila sam da ne mogu da pozavršavam sve one obaveze koje sam sebi nakačila na vrat. Ne, ako želim da provedem kvalitetno vreme sa decom. I malo, ali malo, odmorim. Nemojte dozvoliti da se razbolite, pa tek onda da stanete ili usporite. Učinite to pre toga.

Uradite samo ono što je zaista važno. Rasporedite obaveze tokom cele radne nedelje. Uvek pronađite  vremena za svoju porodicu. Deca će Vam zaboraviti čistu i usisanu kuću, ali vreme koje provedete sa njima neće.

Obratite pažnju na sitnice. Obratite pažnju na sve ono što Vam govore članovi porodice. Radujte se tome. Uživajte u njima kad god možete. Nemojte ih stavljati na poslednje mesto zbog veće plate, jer Vam ta razlika sutra neće mnogo značiti.

Razmislite na šta obraćate pažnju. Nemojte dozvoliti da budete negativni i vidite samo ono što je loše. Od Vas zavisi kako ćete posmatrati život i kako ćete ga živeti.

Možete se žaliti na to što rano ustajete i što ste neispavani, što mnogo radite i nemate dovoljno novca… Ili možete izabrati da uradite nešto povodom toga. Stavite na papir šta Vam je najvažnije. Držite se toga. Niko Vam ništa neće promeniti sve dok Vi ne promenite svoje prioritete.

Učinite nešto za sebe. Razmislite u čemu uživate. Priuštite sebi malo više sna i odmora, igranje sa decom i druženje sa prijateljima. Nije tačno da ne možemo priuštiti dobar provod, jer on nije vezan za destinaciju, već za društvo i pogled na svet.

Od Vas zavisi kakve stvari primećujete i koliko će Vas to uzbuditi. Nebitne ljude i stvari ostavite sa strane i obratite pažnju na sve ono lepo što Vam se događa.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor